Kayın Ağacının Özellikleri – Özel Haber
Kayın ağacı, bitkiler alemindeki Fagace familyasına dahil edilebilen değerli bir orman ağaçları çeşitidir. Ülkemizde Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde rastlamak mümkündür. Yetiştiği bölgelerde süpürge ağacı olarakta bilinmektedir. Olgun ağaçlar grubuna girer. İlkbahar ve sonbaharda kayın ağacında yapısal farklara çok rastlanmaz. Ancak sonbaharda dış rengi olduğundan biraz daha koyudur. Renk demişken, kayın ağacının iç odun ve dış odun renkleri aynıdır. Kayın tasarımsal bir ağaçtır. Genelde orta göbeğe kadar beyaz bir ağaçtır. Bazen göbeğe yakın az bir bölümü kahverengi olabilir. Sıkı ve ince yapılı olduğu gözlemlenmektedir. Orta sertlikte bir ağaçtır. Bükülgen ve esnekbir ağaçtır. Bu özelliği sayesinde fiziki etkilere dayanımı yüksektir. Kayın ağacı açık havada dayanıksızdır hemen çürür. Kururken çatlar. Torna alanında işlemesi zordur ve güçlük çıkartır. Çivi yada vida ile birbirine ve başka bir zemine sabitlemek zordur. Fakat tutkalla iyi yapışır. Vernik ve boya tutma konusunda çok başarılı bir ağaç olarak öne çıkar. Genel kullanım alanlarından bahsetmek gerekirse ağer; kayın ağacı iyi bir mobilya ağacıdır. Bunun yanı sıra oymalı ahşap işlerinde, enstruman yapımında, kayak ve kızak yapımında, kontraplak sanayisinde, fıçı, makara, ayakkabı kalıbı vs. üretiminde sıklıkla kullanılır.
Kayın Ağacının Türleri Japon Kayını (Fagus Crenata) Çin Kayını (Fagus Engleriana) Amerikan Kayını (Fagus Grandifiolia) Tayvan Kayını (Fagus Hayatae) Mavi Japon Kayını (Fagus Japonica) Güney Çin Kayını (Fagus Longipetiolata) Parıltılı Kayın (Fagus Lucida) Meksika Kayını (Fagus Mexicana) Doğu Kayını (Fagus Orientalis) TR Avrupa Kayını (Fagus Sylvatica) TR Mobilya Alanında Kayın Ağacı Kayın ağacının mobilya ve mobilya aksesuarları üretiminde tercih edilmesinin sebebi dayanıklı bir ağaç olmasıdır. Ayrıca boya ve vernik konusunda mobilya ustalarını uğraştırmayan kayın ağacı bu sektörde en çok tercih edilen ağaçlardandır. Tercih sebepleri bir yana kayın ağacı mobilyacılıkta özellikle ahşap masa ve sandalye ayağı imalatında önemli bir yere sahiptir. Kayın keresteyi CNC torna tezgahında işleyerek istenilen boy ve ebatlarda imal etmek mümkündür. Kayın ağacı sert bir gövdeye sahip olduğu için el işlemeciliği için uygun bir ağaç değildir. Bu yüzden ev ve sanayi tipi ahşap işlerinde kullanılan makinelerle işlenerek mamül haline getirilir.
Kayın ağaçları yaklaşık 750 yıla kadar yaşar ve boyları 40 metreye kadar uzanabilir. ayrıca kullanım alanları oyuncak, sandal, farın kürekleri, marangoz tezgahları, maden direkleri, diğer ağaçlarda olduğu gibi yakacak olarak da kullanılmaktadır. Kaygan gövdeli, parlak yapraklı damarlarının altı ve kenarları hafif tüylü bir ağaç olan kayın (Fagus), başlıca temsilcileri huş ağacı (Betula), kızılağaç (Alnus), fındık ağacı (Corylus), gürgen ağacı (Carpinus), kestane ağacı (Castanea)ve meşe ağacı (Çuercus) olan Fagales takımından tırtılsılar (Amentales) grubunun örneğidir. Meyvesi kayın kozalağıdır; dört çenetli bir kabuğun içinde sivri köşeli üçgen biçiminde bir ya da iki tohum bulunur. Yaprakların tabanında pullu ve her yıl dökülen kulacıklar vardır. Çok erken olan çiçeklenme, yapraklar oluşur oluşmaz başlar. Yapraklarının ve dallarının kullanımı söz konusu olduğunda sağlık için oldukça faydalı olan kayın ağacı, aynı zamanda doğaya saldığı oksijen miktarı ile de pek çok insanın sağlıklı nefes alabilmelerine olanak sağlamaktadır. Doğadaki doğal sistemin korunması ve bozulmaması için kayın ağaçlarına daha çok ilgi gösterilmesi gerekmektedir. Bu sayede etkili bir oksijen kaynağı olan kayın ağaçlarından en verimli şekilde faydalanmış olmak mümkün hale gelebilir.
Eklemek istedim izninizle. Danimarkalılar, bahar da fışkıran açık yeşil yapraklarını salataya atılabilir. Fıstığı yani meyvesi de lezzetli yenilebiliyor. Ayrıyeten çam ağacı türünden daha yavaş büyüyen bi tür ağaç bu.
Çok uzuun yazamam bu kadarını