DIŞ HABERLERHaberler

“UKRAYNA’DA KESİLEN AĞAÇLARIN %40’I KAÇAK”

İngiliz araştırma şirketi olan Earthsight kuruluşu tarafından duyurulan “Yolsuzluğun suç ortağı” adlı çalışma açıklandı. Bu rapor Ukrayna’dan kereste ithal eden bazı AB firmalarını zor duruma düşürebilir.

Yapılan araştırmada Ukrayna devletine ait işletmelerin ürettiği kerestelerin %40’ının yasalardaki bir boşluğun kötüye kullanılması yoluyla yasadışı olarak kesildiğini gösteriyor. Hastalıkların yayılmasını önlemek için ağaçların kesilmesine izin veren kanun yasalardaki söz konusu boşluğu oluşturuyor. Ukrayna’nın en büyük kereste üreten bölgelerindeki üst düzey ormancılık yetkilileri hakkında, Earthsight tarafından mahkemeye verilen kayıtlar, yasadışı ağaç kesimi ile gerçekleştirilen kereste ihracatıyla ilgili olarak ciddi cezai soruşturmaların yürütüldüğünü göstermekte.

Ukrayna’nın kereste ihracatının yaklaşık yüzde 70’i AB Ülkelerine gitmekte. Bu ihracat karşılığında yılda 1 milyar € Ukrayna’nın kasasına giriyor. Daha önce ulusal orman müdürü olan Viktor Sivets, uluslararası odun alıcılarına ucuz hammaddeye erişim karşılığında 30 milyon Euro yasadışı komisyon alıp İsviçre’deki banka hesabına yatırmakla suçlanmakta. Ödemeler, sahipleri Panama gibi kayıtların gizli tutulduğu bölgelerden olan İngiltere kökenli tabela şirketleri aracılığıyla yönlendirildi.

AB’nin yurtdışında yasadışı yollarla ağaç kesilme konusundaki rolünün ele alınmasının gerektiğini kabul eden AB yetkilileri, ithalatçıların satın aldıkları kerestelerin yasal olması için gerekli özeni göstermelerini gerektiren bir yasa çıkarttı. Rapor, bu yasanın gerçek anlamda uygulanmadığını belirtirken Ukrayna’nın komşusu olan AB ülkelerinin hükümetlerini suçluyor. Avrupa Komisyonu Başkanı, Ukrayna’nın orman hammadesi ihracatı yasağına son vermesine dair arzusunu ifade etti. Jean Claude Juncker’a göre, bu koşul yerine getirilirse AB Ukrayna’ya 600 milyon € yardım yapılmasına izin verecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu