GenelGÜNCEL HABERHaberlerİş

Türkiye’ye kereste ihracatındaki keskin artış Rusya pazarını hareketlendirecek

Rus Argumentı i Faktı AiF gazetesi, Türkiye'ye kereste ihracatındaki keskin artışın Rusya pazarını hareketlendireceğini kaydetti

Türkiye’ye kereste ihracatındaki keskin artış Rusya pazarını hareketlendirecek.

Konuyla ilgili yorum, Rusya’nın en çok okunan haftalık gazetesi Argumentı i Faktı AiF tarafından yapıldı.

Gazeteye göre, “Türkiye, 2024 yılı başından bu yana Rusya’dan kereste ithalatını üç katına çıkardı. Türklerin geçen yılki depremden zarar gören şehirleri yeniden inşa etmek için ahşaba ihtiyacı var, ancak Rus inşaatçılar elleri boş kalmak istemiyor. Rusya’da kereste sıkıntısı yaşanmazken, ihracattaki genel düşüşe rağmen Türk alıcılar, ortaya çıkan fiyat düşüşünü yavaşlattı.”

Devlet muhasebe kuruluşu Roslesinforg’a göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde Rusya’nın yurtdışındaki kereste arzı yüzde 3,5 düşüşle 4,43’ten 4,23 milyon metreküpe geriledi.

Habere göre, İhracatçıları en çok hayal kırıklığına uğratan Çin, 320 bin metreküp daha az satın aldı (2023’ün dördüncü çeyreğine göre yüzde -11).

Göreceli olarak Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan, Azerbaycan ve Kırgızistan’a ihracat önemli ölçüde azalırken, Türkiye, Hong Kong ve İran’a ihracat arttı. Dost olmayan ülkeler arasında Japonya, küçük miktarlarda Rus kerestesi satın almaya devam ediyor.

Gazete, “Türkiye, Rusya’dan kereste ithalatını mutlak rakamlarla 90’dan 292 bin metreküpe çıkardı.  Bu yöndeki büyüme, diğer ülkeler bir yana, Çin’e yapılan arzdaki azalmayı telafi etmedi. Bu nedenle, Rusya’nın bazı bölgelerinde çimento gibi diğer inşaat malzemeleriyle birlikte ahşabın da pahalı olması sona erdi.” dedi.

UZMAN YORUMU…

Urallar ve Sibirya İnşaat Şirketleri Birliği Genel Müdürü Yuri Desyatkov gazeteye, özellikle Uralların ötesinde kereste fiyatının yaklaşık yüzde 1 düştüğünü söyledi.

Uzman, “Belki Türkiye’ye odun taşımanın uygun olduğu, tedarik kanallarının kurulduğu bölgelerde ihracattaki büyüme bir şekilde fiyatları etkilemiştir. Ancak bunu göremiyoruz” dedi.

Uzman, “Kendimiz inşa ediyoruz ve yeni bölgelere tedarik ediyoruz, ancak kereste fiyatları artmıyor, her şey yeterli. Kerestenin fiyatı son dört ayda yüzde 1 düştü. Tuğlanın fiyatı da yüzde 2 azaldı ve diğer her şeyin fiyatı arttı. Urallarda çok sayıda üretici taşınmasına rağmen metal bile% 12 arttı. Ve genel olarak kıtlık olmamasına rağmen çimentonun fiyatı arttı ” diye ekledi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu