GenelGÜNCEL HABERHaberler

Türkiye, ağaçlandırma konusunda Avrupa’da lider

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Bekir Karacabey, Türkiye’nin orman varlığını ve gelecek planlarını açıkladı. Türkiye, Avrupa’da ağaçlandırma lideri.

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Bekir Karacabey, kurumun Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl vizyonu çerçevesinde geldiği noktayı açıkladı. Karacabey, “184 yıllık bir geçmişe sahip olan Orman Genel Müdürlüğü, kuruluşundan bu yana sadece Türkiye’ye değil, aynı zamanda dünya ormancılığına da büyük katkılar sağladı,” dedi.

Planlı ormancılıkta öncü yaklaşım

Orman Genel Müdürlüğü’nün 1917 yılından itibaren planlı ormancılığa geçtiğini belirten Karacabey, “Ani değişikliklerin 100 yıl sonra geri dönülemeyecek kötü sonuçlar doğurabileceği için, planlı çalışmanın çok önemli olduğuna inanıyoruz,” şeklinde konuştu.

Türkiye, FAO raporlarına göre orman varlığını artırıyor

Karacabey, Türkiye’nin FAO’nun raporlarına göre Avrupa’da ağaçlandırma konusunda ilk, dünyada ise 4. sırada olduğunu vurguladı. “Ülkemizin orman varlığı 20,8 milyon hektardan 23,2 milyon hektara ulaştı,” diye ekledi.

Orman yangınları ve müdahale süreci

Karacabey, “Yangınlara ilk müdahale süremizi 11, haber alma süremizi 2 dakikaya düşürdük. Teknolojik gelişmeleri de yakından takip ederek bünyemize kazandırıyoruz,” dedi. Karacabey, yangınlarla mücadelede hava araçlarının bir seferde attıkları su miktarının 84 tondan 322 tona çıktığını belirtti.

Yapay zeka teknolojisinin etkin kullanımı

“Kullandığımız yapay zeka teknolojisiyle yangınların istikametini, büyüme potansiyelini ve kullanılabilecek araç sayısını anlık olarak belirleyebiliyoruz,” ifadelerini kullanan Karacabey, teknolojinin ormancılık faaliyetlerine ciddi katkılar sağladığını belirtti.

2026 yılına kadar 200 ekoturizm alanı hedefleniyor

Karacabey, “2021’de Ekoturizm Eylem Planı’nı hayata geçirdik. 2026 yılına kadar 200 ekoturizm alanı kurmayı hedefliyoruz,” dedi. Şu ana kadar 90 ekoturizm alanının tamamlandığını ve önümüzdeki süreçte 110 alanı daha vatandaşların istifadesine sunacaklarını belirtti.

Global ağaçlandırma çabaları ve hedefler

2021 yılında, 100’den fazla ülke 2030 yılına kadar orman bozulmasını tersine çevirme sözü verdi. Bu taahhüt, iş dünyası ve yatırımcılar tarafından küresel orman kesimi ve 350 milyon hektar bozulmuş araziyi 2030 yılına kadar restore etme taahhütlerini de içeriyordu. Ancak, 2022 yılında kaydedilen 6.6 milyon hektar orman kaybı ile dünya şu anda hedefin %21 gerisinde. Ayrıca, 2022’ye göre 2021’de orman kaybında %4’lük bir artış yaşandı.

Belirgin ağaçlandırma projeleri ve inisiyatifler

2023 yılında, farklı ülkeler ve organizasyonlar ağaçlandırma ve orman koruma projeleri üzerinde çalıştı. Uganda’da toplum liderliğindeki Mount Elgon Water Tower’ın ağaçlandırılması, Verified Afforestation, Reforestation and Revegetation (ARR) projeleri ve mavi karbon ekosistemlerinin restorasyonu gibi çeşitli projeler Ekim ayında başlatıldı. Ayrıca, Eylül ayında Wildflowers, Wetlands ve Wildlife’ın restorasyon çalışmaları da gerçekleştirildi​​. Brezilya Amazonu’nda, tarihin en büyük tropikal ağaçlandırma çabası olan ve 2023 yılına kadar 73 milyon ağacı restore etmeyi amaçlayan altı yıllık bir proje başlatıldı​​.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu