GenelGÜNCEL HABERHaberlerİşORMAN ÜRÜNLERİ

“Türk ağaç işleme makine sektörü büyümeye devam ediyor”

AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Metin Arslan, ağaç işleme makineleri sektörünün ve sektörel fuarların son durumunu aktarmak üzere A Para kanalında yayınlanan Ekonomi Notları programında Bora Balar’ın konuğu oldu.

AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Metin Arslan, A Para kanalının Ekonomi Notları programına konuk oldu. Arslan, Türk ağaç işleme makine sektörünün istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü vurguladı.

Sektörle ilgili bilgi veren Arslan şunları söyledi; “2023 yılında 160 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaştık. Biz söz konusu ihracatı, 150 ülkeye yapıyoruz. Bu 150 ülkenin 40 tanesi, 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yaptığımız ülkeler. 2023 yılında Rusya ile 24 milyon 285 bin dolarlık bir ihracat rakamına ulaştık. Sonrasında 6,5 milyon dolar ile Bulgaristan geliyor. Ardından yaklaşık 6 milyon dolar ile Irak devam ediyor. Sonrasında da İspanya, Cezayir, İtalya, Kosova, Romanya, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerle devam ediyoruz. Sektörümüz büyüyor. 2023 yılında yurt içi satışlarda ciddi bir rakama ulaştık. Yurt içi satışlarımız bir önceki yıla göre yüzde 17,21 artarak 352 milyon dolara yükseldi. Satış rakamları yanında ithalat rakamlarını değerlendirecek olursak, 111 milyon dolarlık bir ithalat rakamımız var. 2023 yılı sonunda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 144 olarak gerçekleşti, dış ticaret dengesi de 50 milyon dolara yaklaştı.”

“2024’te hedef 180 milyon dolarlık ihracat”

Sektörün son 10 yılına ilişkin rakamsal verileri paylaşan Arslan; “Ağaç işleme makine sektörü olarak son 10 yılda üretimimiz yüzde 112, ihracatımız yüzde 98, yurt içi satışlarımız yüzde 37 oranında arttı. Söz konusu bu dönemde ithalatımız ise yüzde 25 oranında geriledi. Sektör ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 54’ten yüzde 144’e yükseldi. 2024 için hedeflerimiz daha yüksek. Sektör olarak 2024 yılı sonu için 180 milyon dolarlık ihracat hedefi belirlemiş durumdayız. Hedeflerimize ulaşmak için sektör paydaşları olarak yolumuza son sürat devam ediyoruz” dedi.

“En büyük rakiplerimiz Almanya ve İtalya”

Türk ağaç işleme makine sektörünün, en büyük rakiplerinin Almanya ve İtalya olduğunu dile getiren Metin Arslan konuşmasına şöyle devam etti; “Özellikle biz, rakiplerimizle ilgili gelişmeleri değerlendirmek adına AİMSAD olarak, bu konuda üyelerimizle bir araya geliyor ve sürekli üyelerimizin kalitelerini daha da yükseltmesi için çalışıyoruz. Sektör olarak hızlı bir markalaşma sürecini yönetiyoruz. Diğer taraftan da Çin faktörü var. Çin bizim için bir rakip olsa da fiyat olarak onların seviyesine gelmemiz zor. Ama onlara karşı en önemli avantajımız kalitemiz. Avrupa kalitesinde ve rakam olarak biraz daha bütçe dostu makineler üreterek hizmet etmeye çalışıyoruz.”

“Türkiye’yi çok cazip bir üretim üssü olarak görüyorlar”

Türkiye’nin her geçen yıl üretim kalitesiyle dikkatleri daha da çektiğini belirten Arslan; “Türk makinelerine karşı önyargı kırılmış vaziyette. Bundan 10-15 sene öncesinde bizi çok fazla dikkate almayan ülkeler, firmalar veya yatırımcılar artık Türkiye’yi çok cazip bir üretim üssü olarak görüyorlar. İmalatçılarımız Ar-Ge’ye büyük önem veriyor ve bu alanda ciddi yatırımlar yapıyorlar. Elbette bu azimli çalışma da karşılığını global pazarda alıyor. Ağaç işleme makine sektörü olarak özellikle Ar-Ge çalışmaları, robotik çalışmalar, yapay zeka çalışmaları ve katma değerli ürün üretme anlamında çok iyi yerlere geleceğimize inanıyorum. Bu konuda devletimiz tarafından desteklenmeye de ihtiyacımız var” dedi.

“WoodTech fuarımız bu sene önemli bir büyüme kaydetti”

Ağaç işleme makine sektörünün Avrasya’daki en büyük buluşma noktası olan WoodTech Fuarı’nın, sektördeki en son yenilikleri ve gelişmeleri sergilemek için bu yıl 37. kez kapılarını açacağını söyleyen AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Metin Arslan; “WoodTech Fuarımız, Tüyap Kongre Merkezi’nde bu sene önemli bir büyüme kaydederek daha fazla salon ve daha geniş bir alanda gerçekleştirilecek. Bu büyüme, en gelişmiş son teknoloji makinelerin sergilenmesine olanak tanıyacak ve fuar, dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlama imkanı sağlayacak” dedi.

KAYNAK : AİMSAD DERGİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu