‘Terminatör’ böcek ormanı kuşattı! 300 milyonu öldürüldü! ‘Dumansız bir orman yangını…’
Artvin’de Hatila Milli Parkı’nda bulunan 700 hektarlık ladin ormanlarını “Ips typographus” isimli sekiz dişli kabuk böcek istila etti. ‘Terminatör’ olarak da adlandırılan bu böcek türünün sayısı 6 yılda 70 kat arttı. Uzmanlar, sorunun büyüklüğüne, ‘Dumansız bir orman yangını’ sözü ile dikkat çekiyor.
Artvin’de Hatila Milli Parkı’nda bulunan 700 hektarlık ladin ormanlarını istila ederek kurumalarına yol açan kabuk böceğine karşı mücadele sürüyor. Zararlı böceklere karşı mücadelede mekanik, biyolojik ve biyoteknik olmak üzere üç farklı yöntem uygulanıyor.
Artvin Hatila Milli Parkında yer alan ormanlar, “Ips typographus” isimli sekiz dişli kabuk böcek istilasıyla karşı karşıya. 17 bin hektar ormanlık alana sahip Hatila Milli Parkı’nın, 700 hektarlık alanı istilacı böcek tarafından kuşatılmış durumda. 6 yılda, 70 kat artan zararlı böcek istilasına karşı Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, mekanik, biyolojik ve biyoteknik olmak üzere üç farklı yöntemle mücadele ediyor.
300 MİLYONU ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
1984 yılında Gürcistan sınırlarından ülkemize giriş yaparak Rize, Trabzon, Giresun, Ordu iline kadar Ladin ormanlarımıza zarar veren “Ips typographus” (sekiz dişli kabuk böceği) ‘ne karşı 2003-2010 yılları arasında Hatila Vadisinde yapılmış olan mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele sonrasında yaklaşık 300 milyon böcek etkisiz hale getirildi.
Zarar gören ormanlık alan Milli Park sahasında olması nedeniyle bölgeye ulaşım sağlanması için 7 kilometrelik orman yolunun yapımına başlanırken, orman yolu sonrası sekiz dişli dev kabuk böceği ile ilgili mücadele kapsamında ‘Feromon’ adı verilen tuzaklar yerleştirildi. Feromon emdirilmiş kapsüller, karşı cinsin salgıladığı kokuyu yayarak böcekleri tuzaklara çekerken, tuzaklar, kapsüle gelen böceklerin yakalanmasını sağlıyor. 7- 10 gün arası kontrol edilen tuzaklardaki zararlı böcekler imha ediliyor.
TERMİNATÖR BÖCEK OLARAK BİLİNİYOR
Endemik türleri bünyesinde barındıran Hatila Milli Parkı’nda, zararlı böcek için bir diğer yöntem ise biyolojik mücadele. Zararlı böceğin tek doğal düşmanı olan ‘Terminatör’ olarak bilinen ‘Rhizophagus grandis’ adlı böcek türü, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında üretiliyor. Mili park sahasında Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince zararlı böceğin larva ve erginlerinin bulunduğu ladin ağaçlarının kabuk içlerine bırakılıyor. Orman yolunun yapılması sonrasında mücadele kapsamında, bölgede bulunan zarar görmüş böcekli ağaçlar alandan alınarak, en yakın orman deposuna götürülürken, kabuk soyma işlemi yapıldıktan sonra kabuklar imha ediliyor.