GenelHaberlerKÖŞE YAZARI

Tereciye tere, keresteciye kereste satmak budur

İnşaat ve konut sektörü canlı bir 15 yıl yaşadı. Kentleşme ve kentsel dönüşüm devam ediyor. Nüfus artışı da buna eklenince konut ve inşaat sektörünün canlılığı geçmişteki hızda olmasa da gelecek yıllarda sürmesi bekleniyor.

Ahşap sanayinin artan kapasitesi hem yurtiçi talebi karşılıyor hem de ihracata çalışıyor. Türkiye’deki inşaat sektörünün hızlı büyümesi ahşap sanayinde yeni kapasiteler yaratılmasını gerekli kılıyor.

YATIRIMLA GELEN İHRACAT ATAĞI

-Ağaç Geliştirme Teknolojisi (AGT) Şirketi geçtiğimiz günlerde ikinci MDF hattını devreye aldı. 1.085 çalışanıyla tam kapasite ve üç vardiya çalışan AGT, 120 milyon euroluk ikinci hat yatırımıyla üretimini iki katına çıkardı.

-Cirosunun ve üretiminin yaklaşık yarısını ihracattan sağlayan AGT, bu yatırımla ihracatını 2019’daki 90 milyon dolardan 2020’de 150 milyon euroya çıkarmayı hedefliyor.

-AGT’nin Antalya’daki tesislerini geçtiğimiz günlerde bir grup gazeteciyle gezdik. Büyümenin düştüğü, döviz kurunun yükseldiği ve yatırımların azaldığı 2018-2019 yıllarında böyle bir yatırımın yapılması önemliydi. Yazısını ise koronavirüs ve  küresel piyasaların alt üst olmasından dolayı ancak bugün yazabildim.

– Şirketi 1984’te kuran Ahmet Söylemez ilerlemiş yaşına rağmen hala fabrikaya gelip gidiyor. Üretimin sorumluluğunu büyük oğlu Mehmet Söylemez, pazarlamanın sorumluluğunu da küçük oğlu Mustafa Söylemez üstenmiş.

-2014’ten itibaren yönetim kurulu bağımsız üyesi olan SPK’dan tanıdığımız Sevdil Yıldırım 2019’dan beri CEO’luk görevini yürütüyor, şirketin finans ve dışa açılmasına öncülük ediyor. 6 Mart’ta Financial Times’da yayınlanan bir yazıda Türkiye’de sektörlerinde öncü kadınlar arasında Sevdil Yıldırım’a yer verilmesi de bunun bir göstergesi.

 

İKİ ÜRÜNDE TÜRKİYE DÜNYA İKİNCİSİ

– AGT’nin Antalya tesislerinde yeni yatırım konusu yanında MDF ve parke pazarı hakkında ilginç bilgiler öğrendik.

– Öncelikle MDF üretiminde Türkiye dünya ikincisi. Çin yüzde 55 payıyla birinci sırada geliyor. Türkiye’nin yüzde 4.9’luk payını Brezilya yüzde 4.6 ile takip ediyor.

– Parke pazarında da benzer bir durum var. Dünyada 900 milyon metrekare, Türkiye’de 95 milyon metrekare parke üretiliyor.

– Türkiye yüzde 11’lik pazar payı ile, Çin’in ardından yine dünya ikincisi durumunda. Almanya ise üçüncü sırada yer alıyor.

– AGT ise yüzde 24 payla laminant parke üretiminde Türkiye lideri. Yapılan yeni yatırımla pazar payını yüzde 30’un üstüne çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye’nin iki ahşap ürününde dünya ikincisi olması tesadüf değil. İç pazarda inşaat sektörünün son 15 yıldır yaşadığı büyük canlılığın sonucu. Bir de ihracatın payı var.

-AGT’de üretiminin yarısı ihraç ediyor. Cirosunun yaklaşık yarısı da ihracattan. Ciro bakımından 2018 yılı itibariyle ISO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 182. sırada yer alıyor.

-Şirket, artan kapasiteye paralel olarak 2020 yılı ihracat hedefini ise 150 milyon euroya çıkardı.

KANADA’YA 13.5 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

-Daha da ilginci, 2019 yılında yapılan 90 milyon dolarlık ihracat içinde 13.5 milyon dolarını dünyanın orman, kereste ve ahşap üretim merkezi olan Kanada’ya yapılması.

-Bunun da hikayesini AGT CEO’su Sevdil Yıldırım şöyle anlattı:

“2015 yılına kadar işlenen ahşabı Kanada’nın da içinde olduğu ülkelerden ithal ediyorduk. Dövizdeki gelişmeleri dikkate alarak kur riskini azaltma yoluna gittik. Önce yerli ağaç kullanmaya karar verdik. Bu sayede hem Akdeniz Bölgesi ormanlarının yenilenmesini sağladık hem de bu bölgenin ağaç varlığı yüzde 3 kadar arttı. Biz de döviz riskimizi azalttık.

İhracata hız verme çerçevesinde pazar ararken, ağaç ithal ettiğimiz Kanada neden olmasın dedik. Çünkü orman varlığı bol bir ülke, ahşabın fiyatı ucuz. Ağacı işlemeden doğal haliyle bol bol her yerde kullanmışlar. Sunta, MDF gibi ahşap ürün piyasası bu nedenle gelişmemişti. Bu pazara girmeye karar verdik. Başlangıçta bize ‘Ne yapıyorsunuz? Ne işiniz var orada? Tereciye tere mi satacaksınız?’ diyenler oldu. Pazarı oluşturduk ve büyüttük. Şu anda bu pazarın yüzde 95’i bizim elimizde. 2019’da 13.5 milyon dolarlık ihracata ulaştık.”

-AGT, Antalya dışında yeni bir yatırımın hazırlığını da yapıyor. Üçüncü hattı oluşturacak bu tesiste, MDF yanında diğer teknolojik ahşap ürünleri de üretilecek. Denizli’de yapılacak bu yatırım için Çardak Sanayi Bölgesi’nde 600 dönümlük yer alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu