HaberlerRÖPORTAJ

Teknomak Makina ile Çok Özel Röportaj

Teknomak Mobilya Makinaları ve Kesici Takımlar San. Ve Tic. Ltd. Şti. işletme sahibi Sayın Neşat ŞARLANOĞLU,
Türkiye Ağaç Platformu’na ağaç işleme makinaları sektörüyle alakalı çok önemli açıklamalarda bulundu. Keyifli sohbetimiz yazı dizimizde…

 

Neşat Bey merhabalar,çok güzel olacağını düşündüğüm bu röportaj için bizleri kabul ettiğinizden dolayı teşekkür ediyoruz.

Ağaç işleme makinaları denildiğinde akla gelen önemli firmalardan bir tanesisiniz..

TEKNOMAK ın geçmişinden bize biraz bahseder misiniz?

 

 

Günümüzde küçüğünden büyüğüne üretim yapan birçok işletme, mevcut üretim akışına mümkün mertebe uygun, en iyileştirilmiş personel yönetimi ve üretim planı istiyor. Bu elbette üreticilerimizin hakkı. Ahşap işleme sektöründe mobilya imalatında, iş akışını atölye üretiminin bir tık üzerine taşımış her firma bu amaç peşinde. TEKNOMAK ise tam da bu alandaki eksikleri gidermek ve hizmet kalitesini arttırmak için 2002 yılında faaliyetlerine başladı. Kurulduğu günden itibaren de bu doğrultuda müşterilerine en doğru çözümleri sunarak, sektöre hizmet kalitesi anlamında fark katarak 20. yılına doğru hızla yol almaktadır.

 

Kurulduğumuzdan ilk günden itibaren üreticilerimizin ihtiyaçlarına cevap verirken empati yaparak ve müşteriyi elden geldiğince anlamaya çalışarak elden edinilen bilgilerle, en doğru çözümü sunma gayretindeyiz. Teknomak Makina deneyimli ve mühendislik bakış açısıyla yaklaşabilecek satış mühendisleri ve profesyonel teknik servis kadrosu sayesinde bu noktada, salt satışın değil sonuç ne olursa olsun doğru çözümün üreticiye ulaştırılması için gereken tüm detaylı çalışmaları yapan bir firmadır. Amacımız uzun yıllar bu vizyonla sektörde hizmet vermek ve Teknomak hizmet kalitesinden memnun müşteri kitlemizi arttırmaktır.

 

Ülkemiz ağaç işleme makinaları konusunda gerçekten çok ilerde. Çok fazla firmamız var ve her geçen gün yenileri ekleniyor. Türkiye olarak istenilen kaliteye ulaştık mı?

 

Evet ülkemizde sayıca çok fazla gerek üretici gerek ithalatçı firma var, içlerinde kalite olarak çok iyi yerlerde olanlar da var. Bir diğer açıdan potansiyelimizi tam olarak kullanamadığımızı da düşünüyorum. Yetişmiş insan gücü, otomasyon eksiklikleri, kırılamayan bazı eski verim kaybına yol açan alışkanlıklar ve yazılım entegrasyonu gibi bazı kronik sorunlarımız var. Rekabetin her geçen daha da zorlaştığı küresel arenada potansiyelimizin de farkına vararak bu konulardaki açıklarımızı hızla kapatmalıyız.

 

Bazı üretici firmalar yurtiçindeki durgunluktan dolayı yurtdışına makine sevk etmeye başladılar. İhracat yapmayı düşünüyor musunuz?

 

Biz Teknomak olarak üreticilerin teknoloji transferi ve yüksek teknoloji makine-teçhizat gereksinimlerinde gereken hizmeti, satışı ve satış sonrası olarak layıkıyla gerçekleştirmek için kurulduk. Günümüzde bile baktığınızda Türkiye sanayii genelinde makina-teçhizat parkurumuzun eski olduğunu görüyoruz. Küresel rekabet ve sağlıklı büyüme için bu parkurun yenilenmesi şart. Elbette ekonomideki durgunluk çözüldüğünde daha iyi bir noktada olacağız. İhracat olarak da özellikle kurdaki son dalgalanmalardan sonra hem alternatif oluşturma hem de yabancılar açısında oluşan alım fırsatını değerlendirerek ülkemize döviz kazandırma amacıyla, yerli üreticilerimizle dirsek teması halindeyiz. Gerek ülkemiz pazarında gerek yurt dışı pazarlardaki dostlarımız ve ağımız sayesinde gerçekleştirdiğimiz ihracat operasyonlarımız var. Özellikle Afrika ve Körfez ülkeleri bilgi birikimimizin olduğu ve aktif olarak iş yaparak tecrübe kazandığımız ülkeler arasında. Sektör olarak sınai yatırımda bakir ve üretim endüstrileri henüz emekleme aşamasında olan bu ülkeler bizim için büyük bir fırsat diye düşünüyorum. Özellikle yine doğru çözüm sunabilen firmalar için.

 

Makine sektörü son döviz dalgalanmalarından en fazla nasibini alanlardan bir tanesi, maliyetleriniz ne derece değişti?

 

Burada en çok tabii makine fiyatlarının üreticimiz açısından ulaşılabilirliği değişti. Bunu dengelemek için kılı kırk yararcasına doğru konfigürasyon hazırlama, erken sipariş, fuarda teslim gibi çözümler sunuyoruz müşterilerimize. Elbette girdi maliyetlerindeki artış da -nakliye, masraflar- maalesef üreticimiz için artış gösterdi. Teknomak olarak biz bu dönemi referanslarımızı arttırmak adına asgari kar etme dönemi olarak adlandırdık. Burada amacımız ciromuzu yüksek tutmak ve müşterimize gerek kendi finansmanımız gerek danışmanlık yöntemi ile finansmanda elden geldiğince desteklemek.

 

 

2018 ülkemiz için ekonomimiz için çok iyi sayılmayacak derecede geçti. 2019 dan ümitli misiniz ?

 

2018 zor bir yıldı. Birçok değişik etmenin bir arada olduğu, küresel ekonomi anlamında da bir geçiş evresine sahne olan bir yıldı. Özellikle gelişen ülkeler piyasalarında. 2019 için seçim sonrası Hükümet tarafından ortaya koyulacak milli istikrar programını, 4 yıllık seçimsizlik sürecini ve bunun piyasalara vereceği güveni izliyor olacağız. Doğru adımlarla, yavaş da olsa toparlanma olacağı yönünde bir beklentimiz var.

 

 

Klasik sorumuzu sormak isterim, Rekabet Sorunu yaşıyor musunuz?

 

Doğru rekabet anlamında rekabet sorunu yaşamıyoruz. Hatta rekabetin piyasayı dengelediğini yalnızca satış odaklı iş yapanlarla çözüm odaklı iş yapan firmalar bazında bir turnusol kâğıdı görevi gördüğünü düşünüyoruz. Elbette üretici lehine olan her durumda olduğu gibi rekabet ortamı da Teknomak olarak bizim hep için olmaktan keyif aldığımız bir ortam.

Bir diğer yandan sektörümüzde gözlemlediğimiz başka bir şey ise, olmaması gereken ‘ticari etik dışı’ rekabet sorunu. Tabi buna maalesef bazı Avrupalı sağlayıcılar da çanak tutuyor. Hatta bazen müşteri ayağı da.

Teknomak hiçbir zaman salt satış yapma odaklı bir iş modeli yürütmedi. Amacımız önce müşteri ihtiyaçlarını ve bütçesini doğru anlama, daha sonra bu doğrultuda doğru çözüm oldu. Ancak sektörde satış yapabilmek için rakibini fiyat anlamında baskılayan, bu amaçla yanlış çözüm/fiyat sunabilen firmalarımız maalesef var. Biz bu durumlarda doğru bilgi ile her zaman müşterimizi destekliyoruz. Elbette bu durumlarda müşterinin de bilinçli olması çok önemli. Sağlayıcı ayağında başta Avrupalı makina-teçhizat üreticileri olmak üzere, ise Türkiye pazarı için tek yetkili dağıtıcı modelini daha çok benimsemeleri, sorunun çözümümde ayrıca etkili olacaktır diye düşünüyoruz.

 

AİMSAD – Ağaç İşleme Makine San.İş adamları derneği faaliyetlerini nasıl buluyorsunuz ?

 

 Kurulduğu günden beri ilk üyelerinden biri olarak, yakinen takip ediyoruz. Sektörde oluşması gereken kurumsal bilinç için gösterdiğiniz çabaları takdir ediyoruz. Bu sektör hepimizin. Aslında bakarsanız, Türkiye’nin gizli itici güçlerinden de biriyiz. Sesimiz daha gür çıkmalı. Bu minvalde katkılarınız ve bu çatı altında katkı sunan tüm sektör firmalarına da teşekkürü borç biliriz.

 

  

Neşat bey çok hoş bir sohbet oldu.İlginize teşekkür ediyorum.İş hayatınızda başarılar diliyorum..

Teşekkürler. Çok naziksiniz. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu