Sosyal ticaret de denilen sosyal medya ticareti büyümeye devam ediyor …
Sosyal ticaret de denilen sosyal medya ticareti nedir? Sosyal medya ticareti ile e-ticaret arasındaki farklılıklar nelerdir? HeloRobo Genel Müdürü Gökhan Karahan merak edilen bu soruları yanıtladı!
Son dönemde sıkça duyduğumuz Sosyal Ticaret’i HeloRobo Genel Müdürü Gökhan Karahan’a sorduk?
Sosyal ticaret de denilen sosyal medya ticareti nedir?
Sosyal ticaret, İngilizce’den doğrudan çevrilmiş bir tanımdır ve Türkçe’ye çevrildiğinde bazı yanlış anlamalara yol açıyor. Bu nedenle biz daha açıklayıcı olur düşüncesi ile sosyal medya ticareti kullanmayı tercih ediyoruz.
Sosyal medyanın en büyük gücü “kişisel” bir iletişim aracı olmasıdır. Sosyal medya ticareti de sosyal medyanın bu gücünü ticarette kullanabilmek, hizmetleri ve ürünleri pazarlamak, tanıtmak ve satmak için Facebook, Instagram, WhatsApp ve diğer sosyal medya platformlarının kullanılmasıdır. Dijital 2021 raporuna göre, Türkiye’de 60 milyon kişi sosyal medya kullanıcısı ve bunun nüfusa oranı yüzde 70.8. Araştırmaya göre, kullanıcıların yüzde 28’i zamanlarının büyük bir kısmını markaları ve satın almak istedikleri ürünleri incelemek için harcıyor, yüzde 71’i online alışverişi tercih ediyor. Hesapların sosyal medya ticaretine ilgi duymalarının yanında sosyal medya üzerinden satış yapma hedefleri de bulunuyor; bugün sadece Türkiye’de 30 milyon kullanıcısı olan Instagram üzerinden en az bir kere satış yapmış hesap sayısı 5 milyonun üzerinde ve bu hesapların 6’da biri ticari amaçla kullanılıyor. Dijital 2021 verilerinin de ortaya koyduğu gibi sosyal medya ticareti e-ticaretin tahtını sallamaya başladı.
Sosyal medya ticareti ile e-ticaret arasındaki farklılıklar nelerdir?
Sosyal medya ticareti ile e-ticaret arasındaki müşteri için en temel fark: çift yönlü iletişim. E-ticaret’te deneyim tek yönlü gerçekleşiyor. E-ticaret firmaları kataloglarını internette sergiliyorlar ve daha önce e-ticaret deneyimi olan müşteri, self servis şeklinde, kendi alışverişini site üzerinden kendisi yapıyor. Müşteri bu deneyimin herhangi bir adımında destek almak istediğinde, e-ticarette mevcut olan araçlar son derece teknik, henüz yeteri kadar olgunlaşmamış, müşterilerin kullanmayı sevmediği veya tercih etmediği araçlar olarak karşısına çıkıyor. Bu uygulamalarda insan faktörü olmadığından sıcak, canlı ve hızlı iletişim bulunmuyor. Sosyal medya ticaretinde ise, bunun tam tersi geçerli. Çalışma saatleri içinde müşteriler bir insanla iletişime geçiyor ve görüş sorabiliyor, üründe veya hizmette size özel düzenleme yapılabiliyor. Sosyal medya ticaretinde bir karşılıklılık var. Müşteri gerçek bir insanla iletişime geçtiği için daha tatmin edici bir alışveriş deneyimi yaşıyor.
Sosyal medya ticareti ile e-ticaret arasındaki firmalar için temel fark ise daha fazla artı değer sağlaması. Firmalar e-ticaret ile erişebildiği müşteri sayıları ile kendi sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayılarını karşılaştırarak neyle karşı karşıya olduklarını değerlendirebiliyor ve artık daha geniş spektrumdaki müşterilere, daha kişiye özel tekliflerde bulunabiliyorlar. Bugün nasıl bir sosyal medya paylaşımı bir anda 100.000’lerce kişiye erişebiliyorsa, bunun daha da kişiselleşmiş ve işin içine insani görüşme katılmış hali sosyal medya ticareti ile firmalar çok daha fazla potansiyel müşteriye erişebiliyor. Bu sayede daha önce kendilerini izleyen ancak alışveriş yapmamış kişilerle de sosyal medya içinde ticaret yapabiliyorlar. Firmalar müşterilerle doğrudan görüştükleri için fiziksel bir mağazada olduğu gibi, müşterilerden gelen geri dönüşleri ürünlere veya iş yapış şekillerine yansıtabiliyorlar. Hatta müşteriler yaptıkları işlemler sonrasında firmanın sosyal medya hesaplarına görüşlerini bildirirlerse, bunu diğer potansiyel müşterileri ile paylaşabiliyorlar.
Çok daha verimli pazarlama ve satış yapılmasını sağlayan sosyal medya ticareti ile tek bir müşteri temsilcisi aynı anda birden çok müşteri adayı ile görüşebiliyor. Bu görüşmeler kişiselleştirilebiliyor ve daha da önemlisi görüşmeler kaydedilip, kontrol edilebilir hale geliyor ve müşteri başına maliyetler inanılmaz oranlarda düşüyor. Sağlanan bu tasarrufu, bulunduğunuz uygulama içinde yeni müşteriler bulmak için pazarlamaya ayırmak da mümkün hale geliyor. Sosyal medya ticareti ile görüşmenin satışa dönme oranı çok daha fazla yükseliyor. Ürünlere bakan ile alan arasındaki oran çoğu zaman 4 katına kadar çıkıyor. Müşterilerin bu şekilde alışveriş yaptıkları firmalara veya markalara çok daha sadık olduklarını ve alışveriş yaptıklarını da bilinen bir gerçek. Firmalar, rakipleriyle çok önemli bir farklılık yaratabiliyorlar.
Dünyada ve Türkiye’de sosyal medya ticaretinin yaygınlığı nedir?
Dünya çapında sosyal medya ticareti özelinde Amerika ve Çin örneklerine baktığımızda sosyal medya ticaretinin yükselişte olduğunu görüyoruz. Insider Intelligence, sadece ABD perakende sosyal medya ticaret satışlarının 2020’de 29,5 milyar dolar olduğunu ve 2021’de %35,8 artarak 36,62 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor. Araştırmacılar, e-satışların 2023 yılına kadar 735 milyar doları aşacağını ve bu pazarın önemli bir kısmının sosyal medya ticaretine kayarak büyüyeceğini öngörüyor. Çin’de ise sosyal medya ticareti, her şeyi kapsayan uygulamalar ve mobil ödeme teknolojisinin yaygın olarak kabul edilmesiyle oldukça gelişmiş durumda. Sosyal medya ticareti gelir istatistikleri bize Çin’in 2021’de sosyal medya ticareti satışlarında da yaklaşık 315,5 milyar dolara çıkacağını söylüyor. Bu arada ABD’de 36,62 milyar dolara ulaşacak. Alım gücü görece düşük bir ülke olarak bilinen Çin’de sosyal medya ticareti 2021’de Çin’deki tüm e-ticaret satışlarının %13’üne ulaşacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’ye baktığımızda 30 milyon Instagram hesabı bulunuyor; bu hesapların 6’da biri ticari amaçlı kullanılıyor. Instagram üzerinden bir şekilde satış yapmış 3 milyon hesabın olduğu belirtiliyor. Satış amacı ile en yoğun kullanılan Sosyal Medya Platformu olan Instagram, sosyal medya ticaretinde şuan için en büyük değer. Şirketlerin eğilimi çok büyük oranda e-ticaret sitesinden çok Instagram Shop’ta yer almaktan yana.
HeloRobo’nun sosyal ticaretteki rolü ve hedefi nedir?
HeloRobo olarak, sosyal medyanın hepimizi kapsayan gücünü sosyal ticaretle en etkin biçimde birleştiriyor, el yordamı ile yapılan ticareti yöneterek kişi ve kurumlara teknolojinin gücünü kullanıp işletmelerini yeni bir dünyaya açılma fırsatı sunuyoruz. Türkiye’de sosyal medya ticareti alanında bütünleşik çözümler üreterek yüz yüzeden sonra en iyi ticaret olarak sunduğumuz sosyal medya ticaretini, teknolojinin sunduğu kolaylığın yanı sıra insan faktörünü öne çıkararak sıcak, hızlı, etkili ve adeta yüz yüze bir satış ve pazarlama deneyimi ile sunuyoruz. Tüm sosyal medya mesajlarının tek platformdan yönetilmesini sağlarken, e-ticaret sitesine, ERP veya muhasebe programlarına entegre şekilde satış süreci yönetimi sağlarken, e-ticaret sitesine yönlendirmeden, ürün bilgisi, sepet bilgisi, ürünlerin stoktan düşmesi, faturaya yansıması, müşteri portföyü oluşturulması gibi tüm süreçleri kapsayarak e-ticaret sitesine entegre şekilde satışın mesaj kutusundan, yani chat’ten tamamen bitirilmesine imkân tanıyoruz.
Diğer yandan HeloRobo, her boyutta sosyal medyada ticaret yapan şirket ve kişiye uygun bir platform. Ekstra erişim ve kullanım kolaylığının yanı sıra platformumuzun çok dilli yapısı ile e-ihracatın da artmasını sağlamayı hedefliyoruz. Markamızın öncelikli hedefi Türkiye pazarı ancak küresel pazarı kapsayan Facebook anlaşmamız ile 2022 hedefimiz; çözümlerimizi HeloRobo markamız ile Balkanlar ve Ortadoğu ülkelerine taşımak.