GenelGÜNCEL HABERHaberler

Ormanlarda “Dumansız yangın”

Ormanlarda bu sene daha erken istila etmeye başlayan, halk arasında 'dumansız yangın' olarak nitelendirilen çam kese böcekleriyle biyolojik ve biyoteknik yöntemlerle mücadele sürüyor.

Halk arasında ‘dumansız yangın’ olarak nitelendirilen çam kese böcekleri çam ağaçlarında beyaz keseler halinde bu sene daha erken kendini gösterdi. Orman Genel Müdürlüğü görenlerin önce merak sonra ise endişe duyduğu çam kese böcekleri ile biyolojik ve biyoteknik yöntemlerle mücadelenin sürdüğünü açıkladı.

Doğa ve diğer canlılara verdiği zarar nedeniyle kimyasal mücadele yapılmıyor. Yetkililer çam kese böceği ile her yıl ortalama 80 bin hektar alanda gerçekleştirilen mücadelenin yanı sıra laboratuarlarda ürettikleri çam kese böceği predatörü olan yırtıcı böcekler yoluyla da biyolojik mücadelenin yürütüldüğü de açıklandı.

ORMANLARA 5 MİLYONDAN FAZLA YIRTICI BÖCEK SALINDI

Orman Genel Müdürlüğü resmi sitesinde şu açıklama yer aldı: “Biyoteknik olarak ise Nisan ayında ağaçlardan toprağa inen çam kese böceği larvalarını yakalamak için ağaçlara mekanik tuzaklar kuruluyor. Çam kese böcekleri ile en yaygın mücadeleler ise ibrelerdeki yumurta koçanları ve keselerin toplanması ile yürütülüyor. Toplanan yumurta koçanları ve keseler ise içerisinde barındırabileceği faydalı türlerden dolayı doğrudan imha edilmemektedir. Bu mücadele için geliştirilen tel kafeslere ve adacık adı verilen etrafı su dolu havuzlara bırakılan keselerin ağaçlarla bağlantısı kesiliyor. Çam kese böceği ve diğer orman zararlıları ile olan mücadelemiz laboratuvarlarımızda geliştirmeye devam ettiğimiz yeni yöntemler ile her geçen yıl daha etkili bir şekilde devam etmektedir.”

ÇAM KESE BÖCEĞİ NEDİR?

Çam kese böcekleri, kitle üremesi yaptığında ağacın yapraklarını yok ederek çıplak hale getiriyor. Tırtıllar keselerini genellikle tepe sürgünlerine yakın dallara veya dal çatallarına yapıyor. Çam kese böceği yumurtalarını iki veya daha fazla keseyi birleştirmek suretiyle, genellikle ağacın alt dallarına dizeler halinde bırakıyor. Kese içinde enine 10, boyuna ise 20-30 adet yumurta olmak üzere toplam 150-300 adet yumurta bulunuyor. Yumurtaların üzerleri dış etkenlere karşı korumak için pullarla kaplı oluyor. 25-40 gün süren yumurta dönemi sonunda tırtıllar ortaya çıkıyor.
Daha önceleri keseleri ağaç üzerinden kesip toplayarak yakma, yumurta koçanlarını toplamak suretiyle yok etme ve keselere petrol dökme şeklindeki çalışmalardan başarı sağlanamaması üzerine 2010 yılında Adacık Yöntemini denendi ve bunda da başarılı oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu