İşte söğüt ağacının bilinmeyen faydaları
Bazı ağaçların dalları ve yaprakları doğal şifa kaynağı. Söğüt ağacı da onlardan biri! İşte antik dönemden günümüze gelen o ağacın bilinmeyenleri ve insanoğluna faydaları…
Söğüt Ağacının ilginç özellikleri
250 farklı türü bulunan söğüt ağacı, kış mevsiminde dallarını temizleyen sıcak ve ılıman günlerde yeşeren bir ağaç.
Özellikle de dere ve su kenarlarında yetişebilen söğüt ağacı, tırtıl gibi uzun çiçeklere sahiptir. Bu çiçekler tüm dallarını kaplar.
Çalı şeklinde büyüyen söğüt ağaçları, kabuğuyla da ilgi görmektedir. Söğüt ağacının kabuğunda bulunan “salisik asit” pek çok ilaç içeriğinde yerini almıştır.
Söğüt ağacının tarihteki geçmişine baktığınızda Hipokrat tarafından ağrı kesici olarak keşfedildiğini, 1838 senesinde asit olarak değerlendirildiğini, 1899 yılında ise aspirin olarak kullanıldığını görebilirsiniz.
Türkiye’de bulunan türü ak söğüt olarak bilinen bir türüdür. Ak söğüt yaklaşık 100 yıl yaşayabilme özelliğine sahiptir. Verimli topraklarda 30 metreye kadar uzayabilir.
Süs ağacı olarak bilinen salkım söğüt de 8 metreye kadar büyüyebilir. Söğüt ağacı çeşitleri arasında yerini alan salkım söğüt dere ve göl kenarlarında sarkan dalları ile dikkat çeker.
Neredeyse tüm bölgelerde yetişme imkanı bulan keçi söğüdü ise, toprak seçimi olmayan bir söğüt çeşididir.
Kokusuz bir ağaç olan söğüt ağacı, kozmetik ve tıp alanında kullanılmaktadır.
Mısırlılar ve Sümerler, söğüt ağacının yapraklarını çiğneyerek ağrı kesici olarak kullanmışlardır.
Söğüt ağacı anlamı şifa veren olarak bilinir. Latince’de bu ağaç için; Salvia kelimesi kullanılır. Bu kelime ise şifa veren anlamını taşır.
Söğüt ağacı zararları nelerdir diye merak ediyorsanız bilinen herhangi bir zararı yoktur. Sadece büyüdüğünde çok geniş bir alan kapladığı için dikim esnasında yakınlarına başka bir ağaç dikmeniz önerilmez.
Söğüt ağacı, bir toplumda yön gösteren ve yükselmiş kişileri temsil eder. Pek çok türküde söğüt, önderler için kullanılan bir ifade olarak yer alır.
Söğüt Ağacının Bilmediğiniz 8 Önemli Faydası
Söğüt ağacı yaprağı kurutulur ve bitki çayı olarak tüketilir. Bu çayın egzamaya çok iyi geldiği bilinmektedir.
Söğüt ağacının yaprakları ezildikten sonra siğil olan bölgeye sürülür. Bu tedavi yöntemiyle siğil iyileştirilir.
Söğüt ağacından hazırlanan çay ishali geçirir. Bağırsakları kontrol altına alır.
İştah açıcı özelliği bulunan söğüt ağacı, uyku problemine de çaredir. Düzenli kullanımda stresi alır ve uykusuzluğu çözer.
Bazı aspirinlerde söğüt ağacı özü kullanılır. Bu bilgi ise söğüt ağacının iyi bir ağrı kesici olduğunu kanıtlar niteliktedir.
Söğüt ağacı yaprakları ile hazırlanan bitki çayı kan sulandırma özelliğine de sahiptir.
Kireçlenme sorunu için önerilen söğüt ağacı çayı, diz ve eklemlerde meydana gelen kireçlenmeyi gidermektedir.
Düzenli tüketilen söğüt ağacı çayı, vücudu zararlı maddelerden, toksinlerden temizlemektedir.