GenelGÜNCEL HABERHaberler

Dünyanın en büyük odun yığınında 3,4 milyon ton karbon var!

Kanada’nın Nunavut bölgesindeki Mackenzie Nehri Deltasında akıl almaz bir manzara var… 51 kilometrelik bir alanda, dünyanın bilinen en büyük odun yığını bulunuyor. Peki bu nasıl oluştu?

Etraftaki ormanlardan düşen ağaçların nehirde yüzerek ilerlemesi ve birikmesiyle oluşan bu alanda, yapılan yeni bir araştırmaya göre 3,4 milyon tonluk karbon var. Bu oldukça önemli, ancak yeterince bilinmeyen bir karbon havuzu.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Geophysical Research Letters dergisinde yayınlandı.

Araştırmanın başındaki isim, ABD’deki Colorado State Üniversitesi’nde araştırmacı mühendis olan Alicia Sendrowski, “Bu miktardaki bir karbonun büyüklüğünü anlatabilmek için örnek verecek olursam, bir yıl boyunca 2.5 milyon otomobilin neden olduğu emisyon kadar denebilir. Bu oldukça fazla karbon demek” diyerek önemli bir bilgi paylaştı.

Ağaçların Kuzey Kutbu’nda ilerlediğine ilişkin onlarca yıllık veri var. Buna karşın bölgedeki ağaç yığınlarında ne kadar ağaç olduğu ve burada ne kadar karbon bulunduğu halen kesin olarak bilinmiyor.

 

Odun yığınları neden önemli?

Akarsulardaki karbonlarla ilgili birçok çalışma yapılmış olsa da odunlar bugüne dek yeterince incelenmedi.

Bu alanın oldukça yeni bir araştırma alanı olduğunu ve hızla geliştiğini söyleyen Akarsu Jeomorfolojisi Uzmanı, Lausanne Üniversitesi’nden Virginia Ruiz-Villanueva, “Odun yığınları araştırmak hem karbon döngüsü, hem de bu doğal akarsu sistemlerinin nasıl çalıştığını, nehirlerin odunları nasıl dağıttığını anlayabilmek adına önemli” diye konuştu.

Odunlar, düşük sıcaklık ve düşük nem oranı nedeniyle Kuzey Kutbu’nda oldukça uzun bir süre bozulmadan durabiliyor. Uzmanlar bu koşullar altındaki odunların yüzlerce, hatta binlerce yıl dayanabildiğini söylüyor.

Yeni yapılan çalışmada incelenen odunların %40’ı, 1955 ve daha sonrasına ait. Ancak önemli bir bölümü daha yaşlı, bazılarının tarihinin 690 yılına kadar uzandığı belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu