Kütük Evler Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey
Kütük evler, müstakil bir ev yaptırmak isteyen ailelerin gündemine bugünlerde sıkça girmeye başladılar. İsminden de anlaşılabileceği gibi yekpare kütükler kullanılarak inşa edilen kütük evler, aslında yüzlerce, belki de binlerce yıllık bir geçmişe sahipler. Dünyanın pek çok bölgesinde çok uzun bir zamandır kullanılan bu dayanıklı ahşap ev tipi, esas olarak da İskandinavya ve diğer kuzey bölgelerinde yaygın. Ahşap evler ülkemizde de oldukça köklü bir geçmişe sahip olsalar da, kütük evlere benzer bir yerel modelin Anadolu’da kullanıldığını söylemek güç. Bununla birlikte iletişim, reklam ve bilhassa da lojistik imkânlarının son derece genişlediği bir çağda yaşadığımız için, kütük evler de dünyanın her yerinde ev yaptırmak isteyen ailelerin seçenekleri arasında yer almaya başladılar. Kütük ev nasıl yapılır ve nedir sorusu birçok insanın merak ettiği sorulardan biridir. Dilerseniz bu evlerin teknik özelliklerini, maliyetlerini, avantaj ve dezavantajlarını birlikte inceleyelim.
Doğru bilinen yanlışlar
Özelde kütük evlerle ilgili olmasa da, genel olarak ahşap evlerle ilgili bildiğimizi sandığımız pek çok şeyin son derece yanlış olduğundan başlamak gerekiyor. Öncelikle ahşap evlere birer kibrit çöpü ya da çıra olarak bakmaktan vazgeçmeliyiz. Zira bu evlerin yangın dayanımları son derece yüksek düzeyde. Özellikle son teknoloji kullanılarak işlenmiş ahşap malzemelerin kullanıldığı çağdaş ahşap evlerde, yangın riski hiçbir koşulda betonarme evlerden daha fazla değil. Bir başka yaygın yanlış inanış da, ahşap ve kütük evlerin sürekli ve zor bir bakıma muhtaç olmaları. İyi inşa edilmiş bir ahşap ev, hele hele bir kütük ev, sıfır bakımla bile çocuklarınıza değil torunlarınıza rahatlıkla kalacak kadar uzun ayakta kalacaktır. Birkaç senede bir asgari bir bakım yaptığınız takdirde bu süre yüz yılın üzerine zorlanmadan çıkabilir. Bunun örneklerini de dünyanın dört bir yanındaki ahşap evlerde görmek mümkündür.
Teknik özellikleri
Kütük dediğimiz zaman aklınıza ilkel veya ham bir madde geliyor olabilir. Bu düşüncenizde bir parça haklılık payınız olsa da, bu durum kütük evlerin betonarme evlerden çok daha üstün olduğu ve bu “ilkel” malzemenin teknik özellikleriyle de endüstriyel malzemelere fark attığı gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca bir taşıyıcı olmaksızın uzun ve tek parça ağaç kütüklerinin birbirlerine kenetlenmesi prensibiyle inşa edilen kütük evler, hem bu kenetlenmeden hem de oldukça hafif olmalarından ötürü depreme son derece dayanıklıdır. Kütük evlerin iç mekân bölümleri de yine kütükler kullanılarak örülen duvarlarla bölünür. Ancak dilerseniz farklı malzemelerle de iç bölümleri ayırmanız mümkündür. Kütük evlerin en önemli özelliklerinden biri, betonarme evlere alışkın bizler için algılanması pek de kolay olmayan şaşırtıcı bir yalıtım değeri sunuyor olmalarıdır. Kütük evler evin içindeki ısıyı korur, ısınma bütçesini aşağıya çekerken aynı zamanda nefes alan sağlıklı bir ortam sunarlar.
Yalıtım değerleri, yangın ve deprem dayanımı ve estetik özelliklerinden bahsetmiştik. Bunların dışında kütük evlerin en önemli avantajı çok kısa sürelerde ve aklınıza gelebilecek hemen her yere kurulabiliyor olmaları. Öyle ki, iki oda ve bir salondan oluşan 60 metrekarelik bir kütük ev modeli, uzman ekipler tarafından bir hafta gibi bir sürede tamamen kurulabiliyor. Bu da aslında betonarme ve taş evlere kıyasla inanılmaz bir zaman avantajı sağlıyor. Zamanın da maliyetin bir birimi olduğunu düşünürsek, bu kısa süreli kurulum büyük bir avantaj olarak dikkat çekiyor. En sıcaktan en soğuğa kadar her türlü iklim için elverişli olmaları kütük evlerin bir diğer önemli avantajı. Bir kütük evi Antalya’da inşa ettirip, 10 yıl boyunca kullanabilir, ardından Erzurum’a göç etmeye karar verip aynı evi yerinden olduğu gibi sökerek Erzurum’da tekrar kurabilir ve onlarca yıl kullanmaya devam edebilirsiniz. Gördüğünüz gibi kütük evler aynı zamanda sökülebilir ve tekrar kurulabilir yapılar, bu da yine dikkat çeken bir avantaj.