GenelGÜNCEL HABERHaberler

Ahşap yayıklar teknoloji ile buluştu.

Ayran, tereyağı ve çökelek yapımında kullanılan eski dönemde her köyde ve yaylada bulunan ağaç yayıklar şehirleşme ve gelişen teknoloji ile unutulmaya yüz tutmuştu. Tokat Sanayisinde baba mesleği olan marangozluğu devam ettiren Ergün Avcı bu unutulan yayıkları tekrar yaparak gün yüzüne çıkartıyor. Ergün Avcı aynı zamanda eski ahşap yayıkları teknoloji ile bir araya getirerek teknolojik yayığı da piyasaya kazandırdı.

2000’li yıllara kadar köy evlerinde, yaylalarda ve konargöçerlerde sıkça bulunan ahşap yayıklar ayran, tereyağı, çökelek gibi yapımlarda kullanılırdı. Şehirleşme ve teknolojik aletlerin yaygınlaşması ile birlikte unutulan bu ahşap yayıklara artık neredeyse rastlanmıyor. Tokatlı marangoz ustası Ergün Avcı bu unutulan aletleri tekrar yaparak gün yüzüne çıkartıyor. Ergün Avcı çeşit çeşit yaptığı ahşap yayıklar ile unutulan kültürü tekrar canlandırırken yayıklara birde teknolojiyi ekledi ve soğutmalı organik, sentetik olmayan ayran makinesi yaptı. Ergün Avcı bu fikrin sanayideki arkadaşları ile konuşurken muhabbet arasında geçtiğini ve ondan sonra böyle bir şey denemeye karar verdiğini belirtti. Ergün Avcı’’ Bu görmüş olduğunuz teknolojik yayığın hikâyesi ise şu şekilde; Sanayideki iş arkadaşlarımızla hep birbirimizle muhabbet ederken arkadaşlardan biri dedi ki bu yayığı teknoloji ile buluştur ve makineye çevir. Bizde hep arge çalışması yaparak deneme yanılma sistemiyle bu ayran makineleri çıkarttık’’dedi. Ergün Avcı yayıkların yanı sıra ahşap kürek, sofra ve tekne gibi ürünleri de üretiyor.
ESKİ KÜLTÜRLERİ YAŞATIYORUZWhatsApp Image 2023-08-28 at 11.19.43
Ergün Avcı’’ Tokat sanayisinde30-35 yıldır ustayım. Yıllardır çocukluğumdan beri marangoz, mobilya, ahşap işleriyle uğraşıyorum. Sofra tekne, yayık, kürek, mutfak dolabı vestiyer, çocuk dolabı gar dolap işleriyle uğraşıyorum. Bir de ayran makineleri yapıyorum. Babamız marangoz olduğu için babamın mesleğidir marangozluk.. Babam marangoz olduğu için çocukluktan beri de babamın yanında yayık, tekne, kapı pencere yapardık. Kışları yayık yapardık yazın satalım diye. Elimizden geldiği kadar yapıyoruz ki insanlarımız daha doğal yağ çökelek yesin diye lezzeti çok yüksek oluyor. Biz mesleğimizi hala devam ettiriyoruz. Bu görmüş olduğunuz teknolojik yayığın hikâyesi ise şu şekilde; Sanayideki iş arkadaşlarımızla hep birbirimizle muhabbet ederken arkadaşlardan biri dedi ki bu yayığı teknoloji ile buluştur ve makineye çevir. Bizde hep arge çalışması yaparak deneme yanılma sistemiyle bu ayran makineleri çıkarttık. Boy boy, çeşit çeşit i 56 çeşit ürün oldu. Gayet muntazam güzel. Logolu sağlığa uygun ruhsatlarını aldık, patentini tescilini aldım. Eski kültürleri yaşatıyoruz. Sofra, hamur teknesi Fırın kürekleri yapıyoruz işte. Fiyatları ise en küçüğü şu anda 45.000 TL, en büyükleri de 75.000 TL. Ağaç yayıklar ise 3.000 ila 8.000 tl arasında değişiyor ‘’ ifadelerine yer verdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu