Ogün Bey, öncelikle zaman ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum.1996 yılından bu yana sektördesiniz ve gerçekten Şencan olarak önemli bir marka oldunuz. Bu günlere nasıl geldiniz bize biraz kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz ?
Meslek hayatım, okul yıllarında başladı. Tatillerde meslek öğrenmek amacıyla torna atölyesine gidiyordum. 1978 yılında bu şekilde başlayan iş hayatım 1996 yılında Şencan Torna firmasını kurarak devam etti. Ancak önceleri sadece torna atölyesi iken, gelen talepler doğrultusunda özellikle palet imalat sektöründe kullanılan çivi çakma tabancalarının yedek parçalarının imalatına ve tabancaların bakım servislerine de başladık. Yaptığımız araştırmalar doğrultusunda gördük ki; bu sektör 3 ithalatçı firmanın tekelinde ilerliyor, biz de en azından yedek parçada dövizimiz ülkemizde kalsın diye yedek parça imalatını başlattık. Tahmin edersiniz ki bu süreç uzun bir ARGE dönemini ve ciddi bir alt yapıyı gerektiriyor. Halihazırda yaklaşık 800 kalem yedek parça çeşidimizle hizmet vermeye devam ediyoruz.
Diğer firmanız olan İntes Makine kendisinden söz ettiriyor. Özellikle Palet Yıkama Makinası ve bileme makinaları çok revaçta. Önümüzdeki yıllarda daha farklı projeleriniz var mı?
Zamanla büyüyen Türkiye’mizde tabii ki palet sektörü de gelişiyor ve ihtiyaçlar artmakta. Şerit testere bilemenin ne kadar hassas ve uğraşı isteyen bir iş olduğunu tespit ettik. Üç yıl süren bir ARGE döneminden sonra İNTES ŞERİT TESTERE BİLEME MAKİNASI’nı ürettik. Makinamız sulu bileme ile WM2 modeli ve NV modeli 12 ve 24 diş arası şerit testereleri bilemektedir. Bunun yanı sıra yaptığımız firma ziyaretlerinde gördük ki palet temizliğinde sağlıksız bir ortamda ilaçlama yapılıyordu. Bu sistemsizlikler hem işçinin sağlığı için iyi değil hem de zaman ve ilaç tasarrufu sağlamıyor. Tüm bu düşüncelerle İNTES PALET YIKAMA VE İLAÇLAMA MAKİNASINI da üretip palet sektörüne sunmuş olduk. Kullanan müşterilerimizden aldığımız geri dönüşler, bizim doğru bir yolda ilerlediğimizi gösterdi.
Şencan Torna, İNTES Makina Grupları ile ülkemize katma değer üretmeye devam edecektir.
AIMSAD derneğine alternatif olarak TAMDER(Tüm Ahşap İşleme Makinecileri Derneği) kuruldu. Bu konuda görüşleriniz nelerdir ?
Tabbi ki AİMSAD VE TAMDER gibi derneklerimizin sektörümüze kattığı değerler önemlidir. Ayrıca Türkiye Ağaç Platformu da sektördeki firmaları sosyal medyada bir araya getirerek geniş bir katılımcı portföyü ile desteklerini esirgememektedir. Herkese yapmış oldukları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz.
Eklemek istedikleriniz nelerdir ?
Artık ülkemizde makinalar ve yedek parçalar, sektöründe dünya devleri ile aynı kalitede üretilmektedir. Dolayısıyla, sektörümüzdeki kullanıcı firmaların yerli imalata ön yargılı olmamalarını ve gereken değeri göstermelerini bekliyoruz. Çünkü bizler onlar için varız.