GenelGÜNCEL HABERHaberler

Koç Holding orman yangınlarıyla mücadelede için model geliştirdi

Koç Holding, Türkiye ve dünyada orman yangınlarıyla mücadeleye somut katkı sağlayacak yapay zekâ temelli bir modelin geliştirilmesinde küresel sorumluluk üstleniyor. KoçDigital’in ileri analitik ve yapay zekâ alanındaki yetkinliklerinin kullanıldığı modelde Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ve farklı alanlardan akademisyenlerle iş birliği yapılıyor. Koç Holding, modelin dünyada yaygınlaştırılması amacıyla Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) “FireAId” adlı bir inisiyatife de öncülük ediyor

İklim kriziyle mücadele yolunda ve 2050 yılında karbon nötr olma hedefi kapsamında Karbon Dönüşüm Programı’nı başlatan Koç Holding, 2021 yılında ülkemizde yaşanan orman yangınlarının ardından, yaraların sarılması sürecinde yaptığı çalışmaları daha da ileriye taşıyarak, uzun soluklu ve çözüme yönelik kalıcı adımlar atılması için sorumluluk üstleniyor.

 

Koç Holding, ileri analitik ve nesnelerin interneti alanındaki şirketi KoçDigital’in yetkinliklerini küresel iş birliği gerektiren orman yangınlarıyla mücadele alanında kullanılmak üzere seferber etti.Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) iş birliğiyle Koç Holding; WEF’in San Francisco’daki Centre for the Fourth Industrial Revolution (C4IR) bünyesindeki Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi Platformu’nda FireAId adında bir inisiyatife öncülük ediyor. Farklı alanlardan akademisyenlerin de katkı sağladığı inisiyatif kapsamında somut bir model geliştirildi.

PİLOT MODEL YANGIN RİSKİ EN YÜKSEK ORMANLIK ALANLARIN YÜZDE 75’İNİ KAPSIYOR

Pilot model, ülkemizin Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde yer alan ve yangın riski en yüksek ormanlık alanların yüzde 75’ini kapsayan 44.000 kilometrekarelik bir alanı içeriyor. Şubat 2022’de başlatılan pilot model kapsamında ilk etapta orman yangınlarının anatomisini anlamak ve veri temininin sağlanması üzerine çalışıldı. Araştırma ve kapsam belirleme aşaması tamamlanan projede, orman yangınlarını etkileyen ana faktörler; literatür taramaları, küresel değerlendirmeler, akademisyenler ve ilgili makamlarla yapılan değerlendirmelere dayalı olarak belirlendi. Veri bilimcileri, meteorolojik verilerle birlikte, bitki örtüsü, topografik koşullar ve insan hareketleri gibi birçok faktörün geçmişteki orman yangınları üzerindeki etkisini araştırdı. Pilot model, Ağustos ayında Orman Genel Müdürlüğü’nün kullanımına açıldı.

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEYE YÖNELİK MODELDE ÖNE ÇIKANLAR

  • Dinamik Yangın Risk Haritası: Yılın farklı zamanlarında değişen şartlara bağlı olarak ilgili bölgelerdeki yangın çıkma risklerinin gösterildiği dinamik bir yangın risk haritası oluşturulması.
  • Hızlı Müdahale: Yapılan etkili lojistik planlama sayesinde, olası bir yangın olması durumunda en hızlı şekilde yeterli yangın söndürme kaynaklarının önerilmesi.
  • Verimlilik: Etkili planlama ile yangın söndürme kaynaklarının en yüksek verimde kullanılması.

YANGIN ÇIKMA RİSKLERİ HARİTADA GÖSTERİLİYOR

Koç Holding, OGM iş birliğiyle gerçekleştirilen modelde 14 farklı veri seti içinden 400’den fazla değişken kullanılıyor. Bitki örtüsü haritalarından OGM’nin geçmiş yangın verisi tablolarına, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan gerçek zamanlı hava durumu verilerine kadar tüm verilerin kullanıldığı model sonuçları (yangın çıkma riski), KoçDigital’in ileri analitik yetkinlikleri kullanılarak görselleştiriliyor. Bu yöntemle oluşturulan dinamik yangın risk haritası, OGM tarafından kullanılmaya başlandı. Risk tahminleme modeli meteorolojik verilerin değişimiyle günde iki kez güncelleniyor. Projede insan faaliyetlerine bağlı risk oranı tahminlerini geliştirmek üzerine yeni veri setlerinin de modele eklenmesi üzerine çalışılıyor.

ETKİLİ PLANLAMA İLE YANGIN SÖNDÜRME KAYNAKLARI KULLANILACAK

Türkiye Orman Yangınları Risk Haritası’nın hayata geçirilmesi sonrasında modelin ikinci aşamasına geçildi. Bu aşamada, olası bir yangın durumunda OGM kaynaklarının en uygun şekilde yangın bölgesine transferi için zaman ve yangın risk değerleri göz önünde bulundurularak bir model geliştirildi. Etkili planlama sayesinde yangın söndürme kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu