Furkan Ambalaj ve Kerestecilik firma yetkilisi Sayın Alpaslan Altıntaş, palet ve kereste sektörünün aşırı dalgalı olduğu bu dönemde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ukrayna’daki Türk kereste firmalarından, palet sektöründeki aşırı rekabete, üzücü yangın haberlerinden, yaklaşan seçimin ekonomik getirilerine kadar bir çok demeçte bulunan Altıntaş “Dünyada bu kadar yüksek faiz oranları ile kalkınan bir ülke örneği yoktur ” ifadelerini kullandı.
Alpaslan bey öncelikle şahsınızla başlamak istiyorum. Sosyal ilişkilere önem veren ve azimli bir kişiliğiniz olduğu söyleniyor. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Öncelikle şahsıma böyle bir fırsatı sağladığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Evet sizin de söylediğiniz gibi sosyal ilişkilere önem veren bir insanım ve herkesin de önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Baba mesleği ile girdiğim bu sektörde uzun yıllara dayanan tecrübeler elde ettim ve bu tecrübelerimi ticaretime yansıtma noktasında önem gösterdim. Bence her insanda biraz azim olmalı. Çünkü başarı azimden geçiyor.
Firmanızın geldiği ve geleceği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Furkan Ambalaj olarak palet ve kereste sektöründe faaliyet göstermekteyiz. 18 yılın birikimini bu günlere taşımanın gururunu yaşıyoruz. 2013 yılının başında başladığımız büyüme ile belirlediğimiz hedefler doğrultusunda büyük ilerlemeler kaydettik. Yılın ikinci yarısında da sene başında belirlediğimiz hedefe ulaşacağımızı öngörüyoruz. Güçlü yatırımlarımız ve müşteri memnuniyeti ile bu kararlı büyüyüşümüzü sürdürülebilir kılmak için azimle çalışıyoruz. İş felsefemiz, kurumsal ve global firmaların öncelikle ahşap palet sandık ve kereste ihtiyaçlarını müşteri odaklı bir servis anlayışı ile zamanında ve öngörülen kalıtede karşılamak olarak özetleyebilirim.
Ukrayna Chernigov’da tesisiniz mevcut. Döviz hareketliliği bu ülkedeki ticaretinizi ne yönde etkiledi?
Ukrayna’daki Türk işletmelerinin tamamına yakını faaliyetlerini yavaşlattı. Hatta tesisini kapatan firmalar bile oldu. Biz de son üç aydır dolar kurunun aşırı dalgalı olması sebebi ile ülkemize kereste ithalinin mantıklı olmadığını düşündük ve Ukrayna’dan Hindistan’a ihracat yaptık. Şu an Türkiye’de oluşan ekonomik düzelme havasıyla beraber tekrar Ukrayna’dan ülkemize kereste ithaline başladık. İthal keresteye nazaran yerli keresteye talebin arttığı söyleniyor.
Sizce bu yön değiştirme devam eder mi?
Öncelikle şunu söylemek isterim ki; Ukrayna inşaatlık kerestesi, yerli kerestemize kıyasla kalite açısından çok daha üstün. Bugüne kadar ithal keresteye talebin fazla olmasının asıl sebebi de aslında bu. Yukarda da bahsettiğimiz gibi döviz etkisi ithal ile yerli arasındaki makası açtı. Haliyle yerli keresteye ilgi artmış oldu. Fakat zaman içerisinde önceden olduğu gibi yine ithale dönüş olacağını düşünüyorum.
Rekabetin had safhada olduğu sektörlerden biri de ahşap palet sektörü. Kolay girilebilen bu sektörde sizce bu raddeye gelen aşırı rekabet etik mi?
Rekabeti iyi yönde ele almak gerekir diye düşünüyorum. Bize düşen görev fiyat/performans odaklı ilerlemektir. Her üründe ve her sektörde rekabet olması gayet doğaldır. Global dünyamızda ürüne ve hizmete erişim eskiye kıyasla artık çok kolay. Doğru ürünü doğru şartlarda imal ederek en az seviyede zararla rekabet ortamından sıyrılınabilir. Fakat, palet sektöründe rekabeti aşan ve etik olmayan bazı durumlar yaşanıyor. Tabi bu durumlar bizi üzmekte. Zaman içerisinde düzeleceğini umut ediyorum.
Türkiye’nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Bu konuda düşüncelerim olumlu. Türkiye sürekli gelişen ve hızla nüfusu artan girişimci bir ülkedir. Kısa vadede duraksamalar olsa da orta ve uzun vadede hareketin artacağını, hem ülkemiz hem de sektörümüz için verilerin olumlu yönde ivme kazanacağını düşünüyorum. Enflasyon ve faiz oranları yüksek seviyelerde. 2019 yılında bu tablonun değişeceğini düşünüyor musunuz? Bu durumun şirket bilançolarını, yatırımları ve tüketimi etkilememesi düşünülemez. Enflasyonun 2019 yılında hızla düşeceğine inanıyorum. Faizlere gelince, dünyada bu kadar yüksek faiz oranları ile kalkınan bir ülke örneği yoktur. Konu ile ilgili yetkililerin bu durumu düzelteceğini düşünüyorum.
Önümüzde seçim var, sizce ülkemizi ekonomik olarak ne yönde etkiler?
Seçimlerin ülke ekonomisine etkisinin olumlu olacağını düşünüyorum. 31 mart seçimlerinden sonra 5 yıl boyunca seçim olmayan bir dönemden geçeceğimiz için ekonomide istikrar olmasını bekliyorum. Seçime yaklaştığımız dönemlerde belirsizliklerin artması nedeniyle bir yavaşlama olması büyük bir ihtimal tabi; ama yine daha önceden belirttiğim gibi 2019 yılından umutluyum. Sektörden her ay yeni yangın haberleri alıyoruz. En son Esenyurt’ta büyük bir yangın yaşandı.
Sizce meslekdaşlarınız bu konu hakkında tedbir açısından duyarsız mı?
Evet, maalesef sürekli bu üzücü haberleri alıyoruz. Ben bu konuda duyarsızlıkların olduğu kanaatindeyim. Sektörde yeni kurulan firmalara henüz kurulum aşamasındayken yangın tedbirlerinin aldırılması gerekiyor. Bu konuda iş güvenlik firmalarının da pasif kaldıklarını düşünüyorum. İşin en acı tarafı da sigorta şirketlerinin sektörümüze sigorta yapmaması. Bu konu ile ilgili zamanında çok çalışmamız oldu, yalnız teklif dahi alamadık. Yangın açısından riskli bir sektör olduğumuz doğrudur fakat gerekli tedbirler alındığı takdirde sigorta şirketlerinin opsiyonlu olması gerektiği kanısındayım. İnşallah meslekdaşlarımız bir daha bu büyük acıyı yaşamazlar.
Alpaslan bey değerli vaktinizi bizimle paylaştığınız ve hoş sohbetiniz için teşekkür ediyoruz. Bu büyük sektörü bir araya getirdiğiniz için ben sizlere teşekkür ediyorum ve yayın hayatınızda başarılar diliyorum.