GenelGÜNCEL HABERHaberler

Estonya’da Ahşap ve Kereste Sektörü Çıkmaza Girdi

Estonyalı kereste üreticileri, odun fiyatlarının düştüğü ve siparişlerin ortadan kalktığı sert bir gerçekle karşı karşıya.

Estonyalı kereste üreticileri, odun fiyatlarının düştüğü ve siparişlerin ortadan kalktığı sert bir gerçekle karşı karşıya. Yaptırımlar yürürlüğe girmeden önce müşterilerin depoları ucuz Rus odunlarıyla dolu ve korona pandemisi sırasında insanları yakalayan onarım ve inşaat dalgası her geçen gün azalıyor.

 

Üçüncü çeyreğin başlamasından önceki son günlerde, yeni çeyrek için müşterilerle çok fazla anlaşma yapılmadığı için yerel kereste üreticileri ciddileşti. Hem Toftan menajeri Martin Arula hem de Holttem menajeri Eiko Roomet, ne olduğunu anlamanın hala zor olduğunu, ancak daha önceki anlaşmaların aynı zamanda imzalanacağını belirtti.

 

Martin Arula, “Hala kronik bir sipariş eksikliğimiz var. Ama her seferinde bir hafta gidiyoruz,” dedi. Arula, toplu tatilden sonra üretimlerinin yeniden başladığı Temmuz ortasına kadar netlik umuyor. “Sonuçta çözüm, üretimimizin büyük bir bölümünü, hala bazı kanalların olduğu Çin’e ucuza satmaya çalışmak, ancak kesinlikle onlarla bir araya gelemeyeceğiz. “dedi.

 

Şimdiye kadar, çok az Estonyalı ve Letonyalı müşteri Toftan ile bir miktar hacim ve fiyat teyit etti, ancak bunlar önceki çeyreklerde olduğundan çok daha küçük: normal üretim hacminin yaklaşık yüzde 25’i sözleşmelerle karşılanıyor.

 

Onarım ve inşaat askıya alındı

 

Martin Arula’ya göre, bir yandan müşterilerinin siparişleri olmadığını görüyorlar, çünkü özel kişiler ahşap ürünleri satın almaktan, inşa etmekten ve hatta yenilemekten vazgeçtiler. Bu nedenle depolar malzeme dolu. Ancak, çoğunlukla Rusya’dan ithal edilen ahşapla dolduruluyorlar ve bu da Arula’ya göre durumu kesinlikle onlar için daha da kötüleştirdi.

 

Ağırlıklı olarak ahşap çıta üretimi yapan Combiwood’un başkanı Veiko Lepmets, sonbaharın yılbaşından daha zor geçeceğini ve ekonomideki soğumanın net bir şekilde görüldüğünü belirtti. Lepmets, “İnsanlar bir şeyler satın alıp onarmak ve terası değiştirmek yerine seyahat etmeye ve diğer hizmetleri tüketmeye başladı” dedi.

 

Kereste ve mobilya parçaları üreten Holttem’in yöneticisi Eiko Roomet’e göre, başka faktörler de var ve genel soğutmanın etkisi var. Roomet, örneğin, Avrupa ahşap endüstrilerinin çok fazla malzeme gönderdiği ABD pazarında da oldukça güçlü bir soğuma olduğunu kaydetti. Bu kısım kesinlikle azaldı ve bu malzeme miktarı daha sonra Avrupa’da rekabet etmeye çalışacak” dedi. Romet, Avrupa’nın kendi talebinin de düştüğünü sözlerine ekledi.

 

Müşteri artık stokta satın almıyor, ancak malzeme için mağazayı birkaç kez ziyaret ediyor

 

Ahşap ve inşaat malzemeleri satışı yapan Puumarket’in yönetim kurulu başkanı Toomas Pärtel, kendilerinin de daha az işlem yapıldığını gördüklerini söyledi. Pärtel’e göre, ürün seçiminden şikayet edemezsiniz, ancak satış becerilerine daha fazla önem vermeniz gereken zaman geri geldi. “Birkaç yıldır oldukça fazla malzeme sıkıntısı yaşanıyor ve deponun uygun şekilde stoklandığından emin olunması gerekiyor. Şu anda depo çok iyi stoklanmış durumda ancak görülüyor ki böyle bir durum var. Pazar, müşteriler için yeniden savaşmaya başlamanın gerekli olduğu yerde tekrar gelecek.”

 

Pärtel’e göre, ahşap daha pahalı hale geldiğinden, müşterilerin ahşap malzeme satın alma şekli değişti: Daha önce biraz rezerv aldılarsa, şimdi mağazaya birkaç kez gidip tam olarak alıyorlar.

 

Ama şimdi odun fiyatı düştü. Pärtel, son fiyat listelerinin yüzde 10-20 daha ucuz hale geldiğini kaydetti.

 

Pärtel’e göre, Avrupa pazarı soğudu ve korkular nedeniyle inşaat projeleri rafa kaldırıldı. Ona göre, işlerinde bir yıl öncesine göre yarısı kadar projesi olan geliştiriciler var.

 

Depolar Rus odun stoklarıyla dolu

 

10 Temmuz’dan itibaren Rusya’dan gelen odun artık Avrupa Birliği’ne ithal edilemeyecek. Üreticilere göre, bu tarihten önce şirketler, her ihtimale karşı depolarını Rus ahşabı ile stokladılar ve bu da üretimleri için daha az yer bırakıyor.

 

Holttem yöneticisi Eiko Roomet, bu çorabın ne yazık ki görünür olduğunu söyledi. Roomet’e göre, Rusya ile iş yapmadılar, ancak bazı şirketlerin şu anda stoklarını Rus ahşabıyla doldurduğu duyuldu.

 

Roomet’e göre, çoğunlukla Rusya’dan getirilen mal gruplarından kereste talebi düştü.

 

Puumarket yönetim kurulu başkanı Toomas Pärtel, istatistiklere göre Rusya’dan gelen odun hacminin hala geçen yılki seviyede olması gerektiğini söyledi. Pärtel, “Doğrudan getirdiğimiz kendi payımız birkaç aydır bitti, ancak Rusya’dan alan ve ahşabı Estonya çevresinde planlayan epeyce tedarikçimiz var” dedi. Tedarikçilerden, Rusya’dan son araba yüklerinin geldiğini veya gelmek üzere olduğunu duydu.

 

Pärtel, yakın geleceğe bakarak, “Baltıklarda bir bütün olarak odun eksikliği olduğu aşikar” dedi. Üreticilerin yenisini bulmasının zor olduğunu ve bu nedenle bu tür stoklamanın bazı şirketler için anlaşılabilir olduğunu kaydetti.

 

Pärtel, “Bu tarafta tedarikçileri olan her kimse, şirketlerinin arzını tamamen yeniden yapılandırmalıdır. Bu, herkes böyle olursa, kimsenin tedarik etmeyeceği ve piyasanın başka temellerde çalışmaya alışacağı anlamında iyi bir yasadır” dedi.

 

Artık etrafta dolaşırken, tahta yığınlarının bazen nasıl daha yüksek olduğunu görebileceğinizi, onun görüşüne göre korkuyla alındıklarını anlattı. Pärtel, “Sonbaharda bu rezervlerin ne zaman tükendiğini ve gerçekte ne olacağını göreceğiz” dedi. “Bunun çok geçici bir zaman olduğunu düşünüyorum: Yaz aylarında tükenecek, ev fabrikaları ağırlaşıyor. Hiç kimse yıllarca, belki birkaç aylığına stokladığı kadar stok yapamaz.”
Martin Arula, mevcut durum nedeniyle üretimin müşterilerin depolarına ulaşmaması durumunda işlerinin zarar göreceğini belirtti. “İş tıpkı iş gibidir, ancak bir noktada işletme yöneticileri olarak hala bazı kararlar vermek zorundayız. İlk günden itibaren Rus ahşabından vazgeçme kararı alan birçok Estonyalı girişimci tanıyorum. İthal Rus ahşabı yerel ürünün yerini alıyor. ve piyasa koşulları ne kadar zorsa bizim için de o kadar karmaşıktır.”

 

İsveç ahşabı da Estonya ahşabından daha ucuzdur.

 

Martin Arula’ya göre, Estonya’nın zor zamanlarda rekabetçi kalması önemlidir. Son dört yılda, örneğin İsveç’e kıyasla, ham madde olarak kütük fiyatlarının yanı sıra elektrik ve dizel yakıt fiyatlarının da nasıl daha yüksek olduğunu anlattı. Tek ucuz maliyet bileşeni emek olmuştur. “Maalesef şimdi yine bu tek bileşenin pek yardımcı olmadığı bir duruma düştük. İsveçliler daha ucuz hammaddeler sayesinde mallarını piyasada daha ucuza satmayı başarabilirler” dedi.

 

Arula’ya göre, tek rekabet avantajımız, yaklaşan kriz olmasa bile diğer ülkelere eşit olacak ucuz işgücü ise, bu büyük bir artı değil.

 

Arula’ya göre Estonya, ülkede enerji ve yakıt fiyatlarının nasıl geliştiğini bu şekilde ele almalıdır. “Eğer bazı vergiler bir yerde daha düşükse, muhtemelen bir kriz durumunda, endüstrinin ayakta kalabilmesi için bazı yerlerde vergilerimiz de biraz daha düşük olmalı.”

 

Puumarket yönetim kurulu başkanı Toomas Pärtel, beş yıldan uzun bir süredir İskandinav ülkelerinden makul fiyatlı ahşabın geldiğini söyledi. Pärtel’e göre İsveç ve Finlandiya’daki fabrikaların malzemesini ev fabrikalarının topraklarında görebilirsiniz. “Bir an önce, belki şimdi bile, İsveç’te biçilmiş kütükler Estonya’dan daha ucuzdu. Piyasada tek bir fiyatımız var ve bizim açımızdan bu güzel.”

KAYNAK : AHŞAP GLOBAL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu