HaberlerRÖPORTAJ

SEGER Ormandan Gündeme Dair Özel röportaj

Egger OSB’nin Türkiye’ deki en büyük distribütörlerinden biri olan Seger Orman Ürünleri pazarlama sorumlusu Selim Ortaç’ın dikkat çeken açıklamaları yazı dizimizde…

Selim Bey, OSB levha sektörü son zamanlarda aşırı bir dalgalanma içine girdi. Eylül ayında kur artışları ithal olan bu ürünlerin fiyatlarını zirveye taşıdı. Fakat şuan fiyatlarda azalış mevcut. Fiyat düşmelerinin devam edeceğini düşünüyor musunuz?

OSB’nin günümüzde kullanım alanları her geçen gün artmakta olmasına rağmen en yüksek talep halen inşaat sektöründen gelmektedir. Dövizdeki artış ve son dönemde inşaat sektöründe yaşanan daralmalar sebebi ile ithal ve yerli OSB fiyatlarında döviz bazında bir miktar gerileme gerçekleşmiştir ancak orman ürünleri sektörü yapısı itibari ile tükenir kaynakları kullanan bir sektör oluşu ve OSB üretiminde kullanılan taze ağaç ve kimyasal fiyatlarında Dünya genelindeki artış sebebiyle fiyatlarda daha fazla bir gerileme beklenmemektedir. Yerli Osb firmaları son zamanlarda hızını artırdı. Egger distiribütörü olarak bu sizi etkiliyor mu? Seger Orman Ürünleri olarak Egger OSB distribütörlüğümüzün beşinci yılını bitirmekteyiz. Egger kalite, hizmet, fiyat ve sürdürülebilirlik konusunda kendini ispatlamış sektör lideri bir firmadır. Bu sebeplerden ötürü OSB pazarı içinde kendine ayrı müşteri kitlesini oluşturmuştur. Firmamıza gelen OSB istekleri özellikle Egger markası talebiyle gelmektedir. Bizdeki talep miktarını etkileyen asıl unsur inşaat sektöründeki gelişmelerdir. İnşaat sektöründe son dönemdeki durgunluk sebebi ile OSB satışlarımızda, sektörün daralma oranında düşüş yaşanmıştır.

Ambalajcılar OSB-3, Çatıcılar OSB-2 Kullanıyor, aslında bunun tersi olması gerekmiyor mu?

OSB-3’ün özelliği OSB-2’ye göre yoğunluğunun daha yüksek ve üretiminde kullanılan tutkalın nem itici özelliğe sahip olmasıdır, bu sebeple rutubetli koşullar örneğin; dış mekân ve çatıda kullanım için idealdir. Avrupa bu konuda son derece bilinçli iken Türkiye‘de maalesef birçok inşaat firması, OSB-2 ve OSB-3 arasında çok küçük bir fiyat farkı olmasına rağmen tasarruf adı altında çatılarda OSB-2 tercih etmektedir. OSB-2 normal koşullarda iç mekân ve rutubetsiz alanlarda kullanım amacı ile üretilmiştir. Yaptığımız seminerler ve ürün eğitim faaliyetleri neticesinde son yıllarda çatı ve inşaat firmaları tarafından bu bilinçlenme durumu artış göstermekte olup her geçen gün OSB-3 talepleri artarak devam etmektedir. Ambalaj sektörü ise ihracat ayağı kuvvetli sektörlerimizdendir. Bu ihracatlar genellikle neme maruz kalabilecekleri taşıma koşulları ile sevk edilmektedir. Avrupalı firmalar zaten bu konuda bilinçli olduklarından ötürü şartnamelerinde OSB 3 kullanımını zorunlu kılmaktadır.

Türkiye’de piyasaya yakın zamanda Rus Osb levha firmalarının gireceği söylentileri var, bu konu ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Türkiye pazarına yıllardır çeşitli ülkelerden dönemsel olarak farklı OSB markaları girmiş veya girmeye çalışmaktadır, ancak pazarda devamlılık, fiyat-performans, hizmet ve ürün kalitesini üst düzeyde tutan firmalar tutunabilmektedir. Bu tür denemeler dönemsel olarak olacaktır, fakat önemli olan bu durumun kalıcı olmasıdır. Ambalaj fuarına Seger olarak katılacak mısınız? Seger Orman Ürünleri olarak bünyemizde bulundurduğumuz inşaat ve mobilya sektörüne yönelik geniş ürün gamı sebebi ile fuar katılım tercihimizi yurt içinde İntermob ve Yapı Fuarından yana kullanmaktayız. Ambalaj fuarına ziyaretçi olarak katılmayı planlamaktayız.

Eklemek istedikleriniz?

Egger düz kenar OSB üretiminin yanı sıra geçtiğimiz yıl piyasaya sürmüş olduğu Roofing Board ile de dikkat çekmektedir. Egger Roofing Board OSB-3 özelliklerinde hızlı, güvenli, ergonomik ve tasarruflu bir çatı kaplama malzemesidir. Yaklaşık 12kg’lık panel ağırlığı sayesinde tek kişi tarafından çatıda kolaylıkla taşınıp montajı yapılabilir ve çatı uygulaması sırasında zorunlu olarak bırakılması gereken genleşme boşluklarını özel profil sistemi sayesinde otomatik olarak bırakır. Çatı kaplama tahtasına göre 2 kat, düz kenarlı OSB levhalara kıyasla %30’a kadar daha hızlı montaj imkânı verirken sonsuz montajı sayesinde kesim firelerini %1’e indirir. OSB-3 tercihleri sırasında Roofing Board’a bakmadan karar verilmemesini tavsiye ederiz. Yayın hayatınızda başarılar dilerim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu