İnegöl Keresteciler Odası Başkanından Ağır Sözler!
İnegöl’de tomruk ve kereste fiyatları el yakıyor. Son bir yılda yüzde 400 zamlanan orman ürünleri, başta mobilya olmak üzere birçok sektörde maliyet fiyatlarının inanılmaz yükselmesine neden oldu. Tomruk ve kereste fiyatlarının artışındaki en büyük nedenin orman işletme müdürlükleri tarafından verilen dikili kesimlerin neden olduğu öne sürülüyor. İddiaya göre onlarca vatandaşın dikili kesim alıp, kesim yapmadan ürünlerini ormanda beklettiği, böylelikle gayri ahlaki stokçuluk yapıp piyasadaki artmasına sebep oluyorlar. İnegöl’de aracı sistemiyle dikili kesim ihalesi alan forklifçi, marketçi, lokantacı, kasap, şoför ve farklı mesleklerdeki işadamlarının, ellerinde yüzbinlerce metre ağaç olduğu tahmin ediliyor.
“ORMAN KÖYLÜLERİ İSYANDA”
Orman köylüleri ise, tomruk ve kereste fiyatlarının 10 yıl öncesine göre yüzde 1000 artış göstermesine karşı, kendilerine verilen ücretin 10 yılda yüzde 100’ü bile bulmadığını iddia ettiler. İşçi, yakıt ve gıda giderlerinin artık Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ücretleri karşılamadığını dile getirerek, fiyatların kesimi yapılan ağaçlardan elde edilen gelire göre belirlenmesini istediler. Bu arada orman kooperatifleri ise dikili kesimlerin sadece ve sadece orman köylülerine yani dolaylı olarak kooperatiflere verilmesini talep ettiler. Dikili kesimlerin herkese veriliyor olmasının birçok sıkıntıyı ortaya çıkardığını söyleyen orman köylüleri, “Şuanda piyasada tomruk ve kereste fiyatları el yakıyor. Bunun nedeni piyasa da orman ürünlerinin bulunmaması. Çünkü dikili kesim alanlar ürünlerini ormanda ya kesmeden bırakıyor ya da kesip stokluyor. Ürün piyasada az olunca piyasa daralıyor ve fiyatlar şişiyor. Bu konuyla alakalı başta Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel’in ve ilgili kurumların konuya çözüm bulmalarını istiyoruz” dediler.
“ALDIKLARI ÜRÜNLERİ PİYASAYA SÜRMEK YERİNE KENARA KOYUYORLAR!”
Konuyla alakalı açıklama yapan Keresteciler Odası Başkanı Ziya Turan, Öncelikle orman emvali satışları serbest ekonomiye göre satıldığı için herkes bir şekilde alabiliyor. Ticaret Odasına kayıtlı olan asıl işi orman ürünleri olmasa da, şirket unvanlarında orman ürünleri yazmasından dolayı istediği ihaleye girip isteğini alabiliyorlar. Vicdan sahibi olmayanlar, keresteyle işi olmayanlar param var diye ihalelerden bu ürünleri alıyorlar. Aldıkları ürünleri piyasaya sürmek yerine kenara koyuyorlar. Bugün 5 bin liraya aldığını ürünün yarın 10 lira olacağını biliyor. Ve bunun haksız kazanç olduğunu ve rekabete girdiğini söyleseniz de, bir yerlere şikayette etseniz, hiçbir karşılığı olmadı. Bütün esnaf oda başkanları bu konuda mustaripte olsak, bir sonuç elde edemiyoruz. Niye? Vurun abalıya olmuş. Bir yerde açık kapı buluyorlar, giriyorlar. Her yerimiz kereste dolu ama fiyatlar acayip uçtu. Yıllardan beri dikili kesimin ilçemize kaçak girdiğini söylüyorum ve hala kaçak girmeye devam ediyor. Düzce’den Bolu’dan İnegöl’e kaçak olarak dikili kesim giriyor. Bir türlü kaçağın önüne geçilemedi. Ağaç işlerinde kamyonculuk, lokantacılık veya farklı meslekle uğraşıp el altından ağaç satanlarda var. Bunlarında tespit edilmesi gerekiyor. Bu da bir kaçakçılık yöntemidir. Hiçbir odaya kaydı yok ama bizim işimizle iştigal ediyorlar. Belediyemizde bunlara yer vermiş” dedi.
“İNEGÖL’DE ŞUAN STOKÇULUĞUN KRALI YAPILIYOR”
Turan, “Hangisiyle uğraşırsak uğraşalım önce kendi vicdanımızı değiştirmemiz lazım. Artık insanlara Allah korkusu kalmadı. İnsanlar cebime parayı nasıl koyarım diye bakıyorlar. Bu düşünce de olduğumuz sürece de ne piyasa düzelir ne de insanlarımız düzelir. İnegöl’de şuan stokçuluğun kralı yapılıyor. Eskiden filanca stokçu denirdi ama 3 kişiydi. Onlarda belliydi. Şimdi herkes her şeyiyle stokçu olmuş. Ahlak kalmamış” diye konuştu. nevzat
Kaynak : Yıldırım Gazetesi