GenelHaberlerSOSYAL MEDYA

Karabük Ormanlarının ‘Amazon’u Nilgün Yeni

Babasından görerek kendisi de orman işçisi olan üç çocuk annesi Nilgün Yeni 20 yıldır Karabük ormanlarında ağaç kesme motoru ile ağaç üretim ve boylama işi yapıyor. Arkadaşlarının ‘Ormanın Amazonu’ diye isim taktığı Nilgün Yeni “Bu işi isteyerek ve severek 20 yıldır yapıyorum” diyor.
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Karabük Orman İşletme Müdürlüğünde eşi ile birlikte ağaç kesme motoru ile ağaç üretim ve boylama işi yapan 38 yaşındaki 3 çocuk annesi Nilgün Yeni “Babam ve eşim ormanlar da üretim işi yapıyordu. Kadınlar niye bu yapmıyorlar dedim, ben de ormanlarda motor ile ağaç üretim ve boylama işine başladım. Bu işi isteyerek ve severek 20 yıldır yapıyorum” dedi.

BABASINA ÖZENDİ ŞİMDİ ORMANLARDA MOTOR İLE AĞAÇ ÜRETİM VE BOYLAMA İŞİ YAPIYOR
Çocukken babası ile birlikte Orman da çalıştığını belirten Yeni” Babam Ormanlarda üretim işi yapıyordu. Çocukken onun yanında bulunuyordum. Ona baka baka bende ağaç kesme motoru ile üretim ve boylama işinin inceliklerini öğrendim. Onunla birlikte yetkililer belirlenen ağaçları kesmeye başladım. İlk olarak Mersin Gülnar bölgesinde bu işi yapmaya başladım. 15 yıldır da eşim ile birlikte Karabük Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı şefliklerinde üretim ve boylama işi yapıyorum.” Dedi.

KADINLARDA BU İŞİ YAPABİLİRLER
İnsan istediği zaman başaramayacağı iş olamayacağını belirten Yeni “Beni görenler şaşırıyor, bayandan ormanlarda motor ile üretim ve boylama işçisi olur mu diyorlar. Ben de neden olmasın, ben varım ya diyorum. Bayan da olsanız merakınız varsa, azim de ediyorsanız başaramayacağınız iş olamaz. Bende azmettim ve işin inceliklerini öğrendim ve başardım. 20 yıldır eşimle ve ailemle birlikte sevdiğim işi yapıyorum. ” diye konuşuyor.

ORMANLARIN AMAZONU
Ağaç kesim işinin bazı tehlike yönleri olduğunu belirten Yeni” Bayansın tehlikesi var diyorlar, ama gerekli iş güvenliği tedbirleri alırsanız ve işi severek yaparsanız bir tehlikesi yok. Zamanla tecrübe edindim. Çok şükür 20 yıldır bu işi yapıyorum. Evle işleri ve ormanlarda üretim işlerini birlikte yürütüyorum, kolay olmuyor tabi ama ailem de bana büyük destek oluyorlar. Ormanlarda aileme, ailem de evde bana yardımcı oluyorlar. Karabük Orman İşletme Müdürlüğünün açtığı meslek eğitim kurslarına katılarak, mesleki yeterlik belgesini 15 yıl önce aldım. Şu anda Karabük ilinde tek ağaç üretim ve boylama işinde mesleki yeterlilik belgesi olan tek bayan orman üretim ve boylama yapan işçisiyim. Şeflerimiz ormana faydasız ve zararlı olan ağaçları işaretleyip damgalıyorlar, bizlerde o ağaçları keserek sahadan uzaklaştırarak sağlıklı ormanlar oluşması için çalışıyoruz. Üç çocuk annesiyim, biri Üniversiteye, ikisi Liseye gidiyor. Yaz tatillerinde ailece çalışıyoruz, kışın ise eşimle birlikte çalışıyorum. Kar yağınca biraz soğuk oluyor ama artık alıştım.12 ay ailemle birlikte ormanlardayız. Dediğim gibi işi severek ve isteyerek yaparsanız, yapamayacağımız iş olmaz. Ben gururla ve severek yapıyorum. Hatta bana bazen ormanın amazonu diye takılıyorlar” diye belirtiyor.

LÜTFEN KURALLARA UYUN
Kendisi gibi ormanlarda çalışan arkadaşlarına kurallara uymasını rica eden Yeni” Benim gibi ağaç kesme motoru ile üretim ve boylama yapan arkadaşlarım lütfen kurallara uyun. Unutmayanın alacağınız iş güvenliği önlemi ile hem kendilerinin hem de arkadaşlarının hayatlarını tehlikeye atmamış olurlar. Sevdiklerinizin sizleri beklediğini unutmayın” diye konuşuyor.
“Şu anda Karabük Orman İşletme Müdürlüğü Ulukaya Orman İşletme şefliğinin 37 nolu üretim bölmesinde, eşim ve çocuklarımla birlikte üretim işçiliği yapıyorum” diyen Yeni çocuklarının liseyi bitirip üniversiteye başlamasının ardından mesleğini noktalamayı düşündüğünü belirtiyor.

EŞİMLE ÇALIŞMAK ÇOK GÜZEL
Eşi Nilgün ile birlikte çalışmaktan büyük haz duyduğunu belirten İsmail Yeni de “20 yıldır, yaz kış demeden bu işi yapıyoruz, bu bizim ekmek paramız. Eşimin bu işi benden daha iyi yapması bana gurur veriyor. Uğraştı, çalıştı mesleki yeterlilik belgesi aldı. Eşim büyük bir özeri ile hem ormanlarda benle birlikte çalıştı, hem evine hem de çocukları büyüttü. Allah herkese böyle bir eş nasip etsin, 20 yıldır bir gün şikayet etmeden çalıştı. Hem evimizin hem de ormanların hanımı oldu. Okul tatillerinde çocuklarımızda bize yardımcı oluyorlar. Ailece el birliği ile işimizi hakkı ile yapmaya çalışıyoruz” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu