Ağaç ve orman ürünleri sektörünün önemli firmalarından Acarkon Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Acar, sektör olarak iç piyasadaki talebi karşılamakta zorlandıklarını söyledi
Ağaç ve orman ürünleri sektör temsilcileri hammaddedeki ihracat artışı nedeni ile iç piyasanın talebini karşılamakta zorlanıyor. Konuyla alakalı olarak açıklamalarda bulunan Acarkon Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Acar, “Geçen yılı büyük bir ihracat artışı ile kapatan üreticiler iç piyasanın talebini karşılamakta zorlanıyor. Ağaç ürünleri, Parke, MDF, OSB ve Plywood gibi ürünlerin teminin zorlaşması ile sektörümüz fiyat artışlarından yoğun olarak etkileniyor. Oluşan talebi karşılamak için tüm ülkeler üretime yöneldi. Buna rağmen değil talebi karşılamak, firmalar eski stok miktarlarını bile yakalayamadı. Önümüzdeki dönemde Covid19 süreci ve ardından gelecek normalleşmede Türkiye için önemli fırsatlar görüyoruz. Rekabetçi sektörlerde bu fırsatı değerlendirmek için ona uygun adımlar atılmalı. Özellikle MDF, parke ve panel ihracatına kısıtlama getirilmesi ve iç piyasaya verilen miktarın artırılması sağlanmalı” dedi.
MDF, PARKE VE PANEL İHRACATINA KISITLAMA GETİRİLMELİ”
Ağaç ürünleri, Parke, MDF, OSB ve Plywood gibi ürünlerin teminin zorlaştığını ifade eden İsmail Acar, ihracata kısıtlama getirilmesi ve iç piyasaya verilen miktarların artırılması gerektiğini de belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “İmalat sanayinin hemen her kolunda, pek çok sektörü zorlayan temin sorunu ve fiyat artışları yaşanıyor. Geçen yılı büyük bir ihracat artışı ile kapatan üreticiler iç piyasanın talebini karşılamakta zorlanıyor. Ağaç ürünleri, Parke, MDF osb plywood gibi ürünlerin teminin zorlaşması ile sektörümüz fiyat artışlarından yoğun olarak etkileniyor. Yükü üreticilerden çok her iki tarafında arasında kalan toptancı ana bayiler omuzluyor. Tüm dünya genelinde yüzyıllardır karşılaşılmayan bir virüs tehdidi ile beraber tüm dengeler alt üst oldu. Oluşan talebi karşılamak için tüm ülkeler üretime yöneldi. Buna rağmen değil talebi karşılamak, firmalar eski stok miktarlarını bile yakalayamadı. Önümüzdeki dönemde Covid- 19 süreci ve ardından gelecek normalleşmede Türkiye için önemli fırsatlar görüyoruz. Rekabetçi sektörlerde bu fırsatı değerlendirmek için ona uygun esnek adımlar atılmalı. Özellikle MDF, Parke ve Panel ihracatına kısıtlama getirilmesi ve iç piyasaya verilen miktarın artırılması sağlanmalı. Özellikle geçen yılın son çeyreğinden bu yana ürün bulmakta zorlanıyoruz.”
Ihracatin kisitlanmasi ulke doviz getirisinin de bu parelelde kisitlanmasi olacaktir. Kisitlamalar günü kurtarmaya yonelik girisimler olacagi gibi parelelinde baska kayip ve zararlari beraberinde getirecektir. Bunun yerine uretimin tesvik edilmesi ureticilerin tesviklerle desteklenerek uretimi arttirilmasinin saglanarak hem uluslararasi pazarda pazar kaybini onleyecek hemde ic piyasada da yeterli urun saglanmasi imkani yaratacaktir. Yasak ve kisitlamalar degil ön acarak yatirimcimizi , ihracatcimizi destekleyerek ileri tasiyacak istihdam arttirici eylemler yapmaliyiz.