İş

DOĞALGAZA EN BÜYÜK ALTERNATİF: PELET

Her türlü endüstriyel ve tarımsal atıkların kurutulup öğütüldükten sonra yüksek basınç altında sıkıştırılmasıyla oluşan pelet, kara elmas olarak adlandırılan kömüre ve yaygın olan doğalgaza bu aralar en büyük rakip. Genel olarak ağaç, odun, talaş, yonga, kabuk, dal vb. orman atıkları gibi malzemelerden üretilen bu ürün diğer yakıtlara nazaran ekonomik fiyatıyla da cazibesini korumakta. Türkiye’de ton fiyatı 500 TL ile 600 TL arasında değişmektedir. Avrupa’da birçok ülkenin pelet yakıtı için doğalgazdan vazgeçtiği dile getiriliyor. Amerika’da yıllık 10 milyon ton , Almanya’da 3 milyon ton, Kanada ve Rusya’da ise 2 milyon tona yakın pelet üretilmekte.

Fındığın anavatanı Giresun’da dere kenarlarına dökülen fındık kabuklarını toplayan girişimci Ayvaz “Bu kabukları fırınlara yakıt olarak satmaya başladık. 2008 yılında kabukmatik adında yanma ünitesi üreterek sektöre girdik. Yüzme havuzlarının ısınma alt yapısını değiştirdik. Söz konusu ünite ile işletmelerin yıllık 600 bin liralık fuel oil maliyetini 80 bin liraya düşürerek bu yöndeki AR-GE çalışmaları için 3 milyon lira yatırım yaptık. Böylelikle küresel piyasalarda yenilenebilir enerji kaynakları için de tercih edilen bio yakıt pelet üretimine başladık” ifadelerini kullandı.  (İHA)

Kendi işinin patronu olmayı başaran girişimci Abdullah Furtana, küçük birikimleri ve babasının desteğiyle Avrupa’da gördüğü odun artıklarının öğütülerek talaş haline getirildikten sonra kurutulup basınçlı makinelerde sıkıştırılmasıyla elde edilen yüksek kalorili “pelet yakıtı” üretimine başladığını ve bir yıl içinde kendi işinin patronu olduğunu dile getirdi. Doğalgaz ve kömürden çok daha hesaplı bir yakıt olduğunu söylediği peletin kullanımının Türkiye’de her geçen yıl artacağını savunan Furtana, artan siparişlere yetişemediklerini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu