GenelGÜNCEL HABERHaberler

Türkiye’nin ilk tesislerinden ‘Bozüyük Kereste Fabrikası’nın ülkeye katkısı belgesel oldu

Bursa Orman Bölge Müdürlüğünce, 1926 yılında açılan ve Türkiye’nin ilk fabrikalarından olma özelliğini taşıyan Bozüyük Kereste Fabrikasının ülkeye katkısını anlatan belgesel hazırlatıldı.

Müdürlükçe belgeselin televizyon gösteriminden ve diğer elde edilecek gelirle görev başında yaşamını yitirmiş orman teşkilatı çalışanlarının çocuklarına burs verilmesi için çalışma başlatıldı.
Bozüyük`te kurulan tesisin, sektörün dünyadaki en önemli girişimlerinden biri olduğunu ve şu an fabrikanın kalıntılarıyla bazı bölümlerinin ayakta olduğunu belirten Akın, şöyle devam etti: “Burası 19 kilometrelik havai hattı, 8 kilometrelik ormanlık alanda dekovil hattı ve içinde tam teşekküllü hastane bulunan, 1600 kişinin çalıştığı bir tesistir Bu tesisin hala Bozüyük ilçesinde izleri bulunmaktadır. 1. ve 2. Dünya Savaşı`ndan sonra fakir düşmüş bir milletin, ayağa kalkması için verdiği mücadelenin tarihi vesikasıdır, Bozüyük Ormancılık Şirketi. O yıllarda ülkenin en büyük ihtiyacı keresteydi. Demir ağlarının örülmesi için travers ihtiyacı vardı, bu ihtiyaç buradan karşılanıyordu. Ormanlar 1926`dan 1944 yılına kadar burada işletilmiştir. 1939`daki Erzincan depremindeki kereste ihtiyacı bu fabrikadan karşılanmıştır. Bu fabrika aynı zamanda kereste atık ve talaşlarından elektrik üretmekteydi. Bozüyük sokak ve evleri bu fabrikadan üretilen elektrikle karşılanıyordu, öyle ki Eskişehir, Bozüyük`ten 4 yıl sonra elektriğe kavuşmuştur.”
“Belgeselin geliriyle burs sağlanacak”
Akın, eserin gelirinin Ormancılığı Geliştirme ve Orman Yangınlarıyla Mücadele Hizmetlerini Destekleme Vakfına aktarılacağını dile getiren Akın, belgeselin gösteriminden ve satışından elde edilecek gelirlerle orman teşkilatında görevi başında yaşamını yitirmiş ormancıların çocuklarına burs sağlanacağını aktardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu