GenelGÜNCEL HABERHaberler

Hem Şifalı Hem Kârlı

OGM Genel Müdürlüğümüz olarak odun dışı orman ürünlerinin miktarının ve yayılış alanlarının belirlenmesi gayesiyle 1,6 milyon hektar ormanlık alanda 210 farklı türe ait odun dışı orman ürünü varlığı tespit edilerek ülke ekonomisine kazandırılması için planlama çalışmalarına devam ediyor.
Türkiye’de geçen yıl kekik, defne, çam fıstığı ve doğal mantarlar başta olmak üzere odun dışı orman ürünlerinin ihracatından 900 milyon dolar gelir elde edilerek, ekonomiye büyük katkı sağlandı Yıl sonu itibarıyla odun dışı orman ürünleri ihracatının 1,1 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
Türkiye, biyolojik çeşitlilik açısından tüm Avrupa’nın sahip olduğu zenginliği tek başına bünyesinde barındırıyor. Ülkeler ormanlardan odun dışında elde ettikleri şifalı bitkilerin küresel pazarda satışından milyar dolarlık gelir sağlarken, kendine has kokusu ve aroması bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler açısından zengin Türkiye de bu alandaki payını her geçen gün artırıyor.
Türkiye, 196 ülke arasında dünyanın en fazla odun dışı orman ürünü ihracatı yapan 21. ülkesi konumunda. İhracata konu edilen türlerden en fazla gelir elde edilenler kekik, defne, çam fıstığı, ve doğal mantarlar olarak sıralanıyor. Türkiye defne ihracatında bir numaralı ülke olup, kekikte de dünya talebinin yarısından fazlası Türkiye tarafından karşılanıyor. Ayrıca adaçayı, biberiye, mantar ve çiçek soğanlarının yanı sıra, çamfıstığı, keçiboynuzu, kestane gibi meyveli ürünlerde de önemli ihraç ürünleri arasında yerini alıyor.
Genel Müdürlüğümüz olarak odun dışı orman ürünleri kapsamında uygulamada bulunan ve sonuçlanan Eylem Planları ile odun dışı orman ürünlerinin varlığının tespit edilmesi, üretilmesi ve çeşitlendirilmesini sağlayarak hem kamuoyu farkındalığını artırıyor hem de odun dışı orman ürünleri ihracatının artırılması için gerekli alt yapıyı oluşturuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu