10 Temmuz’da Kereste Fabrikaları Duracak!
Temmuz ayında Rusya'nın kuzey batısındaki bıçkı fabrikaları üretimi kısmaya başlayacak.
Artan ulaşım tarifeleri ve güçlenen ruble zemininde AB yaptırımları nedeniyle ihracat hacimlerindeki düşüş, Rusya’nın Kuzey-Batı’sında kereste üretimini kârsız hale getirdi.
Nisan 2022’de, Lesprom Analytics’e göre Çin’e yapılan kereste ithalatı hacmi yıllık %20,1 düşüşle 2,2 milyon m3’e düştü. Rusya’dan tedarik dahil %11 azalarak 1,04 milyon m3 oldu. Kereste ithalatındaki düşüş, karantina nedeniyle Çin’deki limanlardaki kilitlenmelerin yanı sıra ülkenin inşaat endüstrisindeki gerilemeden kaynaklandı. İlk çeyrekte fiziki konut satışları %25,6, yeni inşaat’a başlama alan bazında ise %17,5 azaldı.
Rus Kerestesi’nin Japonya’ya ihracatı da Nisan ayında geriledi. Ülkeye yapılan kereste ithalatının %5,6 artarak 395,9 bin m3’e yükselmesine karşın, Rusya’dan yapılan arz %22,1 azalarak 58,4 bin m3’e geriledi. Bir yıl önce Rusya, Japonya’ya kereste hacmi ihracatında ikinci sıradaysa, geçen Nisan ayında aynı anda iki sıra kaybetti. Japon ev inşa şirketleri, en büyük nakliye şirketleri Maersk ve MSC’nin 1 Mart’ta Rus kereste taşımasını durdurmasının ardından yeni kereste tedarikçileri aramaya başladı.
Rusya iç pazarı, ihracattan elde edilen hacimleri karşılayamayacaktır. LHK Cherepovetsles (Vologda bölgesi, Rusya) Genel Müdürü Valery Pisarev, “İç pazar Haziran ayında kereste teslimatlarıyla dolacak” dedi. Kereste fiyatı şimdiden düşmeye başladı. İç piyasa ihraç edilen miktarları yutmayacaktır. Rusya yılda yaklaşık 40 milyon m3 kereste üretiyor. (Rus devlet istatistiklerine göre, 2021 yılında Rusya’da endüstriyel kereste üretim hacmi 30,6 milyon m3 – Lesprom Ağı). Rusya pazarının yaklaşık 10 milyon m3’e ihtiyacı var. Ve eskiden ihraç edilen kalan hacimlerle ne yapmalı? Elbette Asya’ya, Mısır’a, İsrail’e, Türkiye’ye, Birleşik Arap Emirlikleri’ne gideceğiz. Ama başka ev yapma gelenekleri de var ve ahşap pek kullanılmaz.”
Şu anda Rusya’da kereste üretimi bir önceki yılın seviyesinde, Ocak-Nisan döneminde 9,83 milyon m3 (yıllık +%0,7) olarak gerçekleşti. Rus kereste fabrikalarındaki stoklar artıyor. Valery Pisarev, “Kereste gönderecek hiçbir yer yok” diyor, “Şubat ayında şirketimiz dış pazarlara ayda yaklaşık 25.000 m3 kereste gönderdi. Mayıs ayında ise sadece 15.000 m3 sevkiyat yapabildik. Kalan 10.000 m3 depoya gitti.”
Rusya’nın kuzeybatısındaki kereste fabrikalarının ana pazarı olan Avrupa’ya kereste ihracatı, Avrupa Birliği tarafından yaptırım uygulanmasından önce yapılan sözleşmeler kapsamındaki teslimatlar için ödemesiz sürenin sona ermesiyle 9 Temmuz’da sona erecek. Valery Pisarev’e göre, Avrupa 9 Temmuz’da Rus tedarikçilere tamamen kapatıldıktan sonra, düşen hacimleri koyacak hiçbir yer kalmayacak. “Büyük oyuncular bugün hala ataletle çalışıyor” diyor.
9 Temmuz’dan önce Avrupa’ya biçilmiş kereste göndermek için başka bir seçenek daha var. Ve bundan sonra bu dere ortadan kalkacak ve kereste koyacak hiçbir yer kalmayacak. Yani 10 Temmuz’dan itibaren kereste fabrikaları durmaya başlayacak.”
Çin’e kereste ihracatı şirketler için kârsız hale geldi. “Birçok şirket Çin’e kereste göndermek için acele etti. Ve şimdi konteyner taşımacılığı ile ilgili büyük sorunlar var, diye açıklıyor Valery Pisarev. Ayrıca eskiden aktarma yaptığımız Rotterdam, Hamburg vb. limanlar da artık bize kapalı. Daha önce konteynerlerimiz okyanus gemilerine yükleniyordu ama şimdi bu limanlar kapandı, gemilerimizin oraya gitmesine izin verilmiyor. Çin’e sevkiyat için, yalnızca daha önce lojistikte bir darboğaz olan demiryolu kaldı.”
Ayrıca, konteyner taşımacılığının maliyeti birkaç kat artarken, Çin şimdi Rus kereste fiyatını düşürüyor. Mart-Nisan aylarında Çin’e kereste satışlarında bir miktar kârlılık olsaydı, şimdi Rus kereste fabrikaları keresteyi maliyet fiyatının altında bir fiyata gönderiyor.
SevLesPil’de (Komi Cumhuriyeti, Rusya) üretimden sorumlu müdür yardımcısı Alexander Konyukhov, “Durum zor, diyor. – Ve asıl sorun malları satmak değil, getirmektir. Pratik olarak lojistik yok. Bu nedenle işletmeler durmak zorunda kalmaktadır. Üretimimiz devam ediyor ve etrafımızda kereste fabrikaları duruyor. Kapasite kullanımındaki azalma, Rusya’ya yönelik yaptırımların hemen ardından başladı. Bölgemizde birçok işletmede iki üç vardiya yerine tek vardiya kaldı.”
Kereste ihracatçıları, ülkeye yapılan ithalattaki düşüşün yol açtığı rublenin güçlenmesinden de olumsuz etkileniyor. Ruble cinsinden ihracat geliri azaldı. “Kimse zararına çalışmayacak. Üretimi durdurmak ve piyasanın zayıflamasını beklemek daha kolay,” diyerek sözlerini sonlandırıyor Alexander Konyukhov.
Kaynak : AHŞAP GLOBAL